Armeniska rätter

Armenisk ”Sharots”

  Armenisk ”Sharots” – valnötter doppade i söt vindruvssirap. Föreställ dig ett pärlband av valnötter doppade i den godaste såsen som finns. Festliga, söta längder som förbereds under senhösten och vintern och för att sedan tas fram inför högtider när man vill lyxa till det. Den söta massan som heter ”shpot” på armeniska kokas oftast

Läs mer »

Armenisk pasta ”Arishta”

Armenisk pasta ”Arishta” är det godaste och enklaste man kan laga i pastavägnar. Det serveras mest med vitlöksyoghurt och svartpeppar i hemmet och i restaurangerna. Men man kan göra även med köttfärssås eller tomatsås. Jag älskar det här klassiska sättet. Arishta gör man av vatten, mjöl och salt. Det ska vara rikligt med salt i

Läs mer »

Armenisk matnakash

Armeniskt traditionell bröd ”Matnakash” Som i stort sätt betyder att dra och forma med fingrarna. Det krävs lite tålamod och mer tid för jäsning men framför allt, mycket kärlek 🙂 Jag har så många minnen med det här brödet. Under tonåren gick jag och klasskompisarna och handlade varm matnakash från kvarterens bageri. Vi delade brödet

Läs mer »

Armenisk Chorek

Armenisk söt påskbröd ”Chorek” Ett härligt fluffigt, mjukt och sött bröd som bakas över hela världen av armenier just under påsken. Det doftar ljuvligt av den speciella kryddan mahlab som är ett måste i Chorek. Det är extra gott med armeniskt kaffe, speciellt när det görs av min äkta hälft;)   Recept stor sats 4

Läs mer »

Armenisk Halva

  Armenisk halva är namnet på min efterrätt. En mycket gammal efterrätt och känd från det armeniska köket. Man använde mycket mjöl och vete i många efterrätter förr i tiden, då det alltid fanns tillgängligt hemma. Det var också billigt då halvan innehåller bara tre ingredienser, smör, mjöl och socker. Halva tillagas och rostas i

Läs mer »

Armenisk Pasuts Tolma

  Armenisk ”Pasuts Tolma” En av många gamla rätter från armeniska köket. Den här vegetariska/veganska rätten serveras som kallrätt under jul och nyår. Dessa vitkålstolmar är fyllda med en massa nyttigheter. De är lite större än vanliga kåltolmar och matigare.  Rätten är mycket populär bland annat under den kristna fastan under jul. Det finns olika

Läs mer »

Armenisk ttu-pickade grönsaker

  Armenisk ttu med höstens grönsaker och rotfrukter. Förbereds alltid i slutet av senhösten inför vintern.  Det är istället för sallad och serveras till middagen med alla varma goda grytor och rätter. Jag kommer ihåg när man gjorde ttu i min familj. Det var ganska mycket och alltid i stora dunkar. Jag hjälpte alltid till

Läs mer »

Armenisk gata

  Armenisk traditionell gata. En mycket gammal bakelse/kaka som alla känner till. En kaka fylld med xoriz som är socker, mjöl och smör. Den bjuds på vid alla fester, bröllop och högtider. Man har med sig som present till bruden som en lyckokaka. Som turist kan man köpa den utanför alla kyrkor och marknader. Gata

Läs mer »

Aprikosjuice

  Nu är jag här i Armenien. Det är så himla varmt och skönt här! ååå vad jag hade saknat detta!  Har pysslat med uteköket och tagit fram allt på nytt så jag kan börja tillaga, grilla och vara där ute så mycket som jag bara kan. Jag har fått många önskemål från er om

Läs mer »

Armenisk Ghapama

Armenisk Ghapama – en mycket gammal traditionell armenisk rätt. Pumpa fylld med kokt ris, torkade frukter som aprikoser, fikon, russin, plommon men även honung och smör. Den bakas sedan i vedugn eller tonir (armenisk jordugn) och får en härlig rökig smak. Den här rätten har till och med en egen sång som heter ”Hej Jan

Läs mer »

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier