Armeniska rätter

Armenisk Pasuts Tolma

  Armenisk ”Pasuts Tolma” En av många gamla rätter från armeniska köket. Den här vegetariska/veganska rätten serveras som kallrätt under jul och nyår. Dessa vitkålstolmar är fyllda med en massa nyttigheter. De är lite större än vanliga kåltolmar och matigare.  Rätten är mycket populär bland annat under den kristna fastan under jul. Det finns olika

Läs mer »

Armenisk ttu-pickade grönsaker

  Armenisk ttu med höstens grönsaker och rotfrukter. Förbereds alltid i slutet av senhösten inför vintern.  Det är istället för sallad och serveras till middagen med alla varma goda grytor och rätter. Jag kommer ihåg när man gjorde ttu i min familj. Det var ganska mycket och alltid i stora dunkar. Jag hjälpte alltid till

Läs mer »

Armenisk gata

  Armenisk traditionell gata. En mycket gammal bakelse/kaka som alla känner till. En kaka fylld med xoriz som är socker, mjöl och smör. Den bjuds på vid alla fester, bröllop och högtider. Man har med sig som present till bruden som en lyckokaka. Som turist kan man köpa den utanför alla kyrkor och marknader. Gata

Läs mer »

Aprikosjuice

  Nu är jag här i Armenien. Det är så himla varmt och skönt här! ååå vad jag hade saknat detta!  Har pysslat med uteköket och tagit fram allt på nytt så jag kan börja tillaga, grilla och vara där ute så mycket som jag bara kan. Jag har fått många önskemål från er om

Läs mer »

Armenisk Ghapama

  Armenisk Ghapama – en mycket gammal traditionell armenisk rätt. Pumpa fylld med kokt ris, torkade frukter som aprikoser, fikon, russin, plommon men även honung och smör. Den bakas sedan i vedugn eller tonir (armenisk jordugn) och får en härlig rökig smak. Den här rätten har till och med en egen sång som heter ”Hej

Läs mer »

Armenisk Bulgur Pilaf

  Armenisk Bulgur Pilaf med stekt lök och små bruna champinjoner. Garnerat med färsk persilja från trädgården, granatäppelkärnor och rödlöksskivor. En mycket vanlig och älskad rätt som tillagas ofta i det armeniska köket. Jag tillagar mest grov och fullkornsbulgur som är matigare och alla älskar det.      Garnera gärna bulguren med granatäppelkärnor, det blir

Läs mer »

Fika hos mig

  Vad bjuds det på när du kommer på fika hos mig!? Underbara goda hembakade armeniska bakverk såklart. Gifflar med aprikos och fikonmarmelad, armenisk Gatha/Nazuk bakat med frasig hemgjord smördeg. Bakelser älskad av alla mina gäster, har jag fått höra många gånger.    Ett mycket typiskt armeniskt kakfat som kan serveras vid varje fikabjudning. Självklart

Läs mer »

Armenisk Manti

  Armenisk Manti – inbakade små köttfyllda båtar/ öppna dumplings som serveras med tomatsås, yoghurtsås och chiliflackes. En mycket gammal armenisk rätt och lagas mest av västarmenier, bla i Libanon. Matkulturen och rätterna är lite olika i Väst respektive Öst Armenien och det finns även vissa regionala skillnader men som jag ser det är det

Läs mer »

Armenisk sommarsallad

  Armenisk sallad med spröda små gurkor, tomater och en massa färska örter. Så enkelt och så gott!   Den här serveras nästan vid varje måltid hemma och på restaurang. Den här kan jag påstå smakade nästan lika bra som de jag åt i somras när jag vara i Armenien. Med så få ingredienser så

Läs mer »

Vegansk dolma med bulgur och örter

  Vegansk dolma med bulgur och färska örter. Det avnjuts kall och med vitlöksyoghurt. En av många underbara rätter som jag har lärt mig av min underbara farmor Seda. Det här kommer ni att älska för att det innehåller inte så många ingredienser och ni har säkert allt redan hemma i skåpet. Det gäller bara

Läs mer »

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier