Armenisk ttu-pickade grönsaker

 

Armenisk ttu med höstens grönsaker och rotfrukter. Förbereds alltid i slutet av senhösten inför vintern. 

Det är istället för sallad och serveras till middagen med alla varma goda grytor och rätter.
Jag kommer ihåg när man gjorde ttu i min familj. Det var ganska mycket och alltid i stora dunkar. Jag hjälpte alltid till med att förbereda alla rotfrukter men det var bara farmor som fick förbereda saltlaget som var det viktigaste momentet i hela tillagningen. Hade man fel balans i blandningen kunde allt bli mjuk och oätlig.
 
Jag har gjort ttu i många år nu och min familj älskar det. Jag använder 1-5 liters glasburkar och inte i stora dunkar 🙂
Variationen är väldig stor men vi älskar vitkål, blomkål, morötter och gurka. Sedan har jag grönselleri, persilja och vitlök. Grovpepparkorn, vitpepparkorn, lagerblad, saltlager på det och så har du ttu. Nä alltså inte riktigt ännu…du ska låta den gotta sig också…
 
Smaksättningen kan du själv bestämma, baserat på dina egna preferenser. Vissa gånger har jag fänkålsfrön, anis och rosépeppar. Ibland vill jag ha färgglatt och använder gurkmeja eller rödbetor. Färgerna man får är så livliga helt enkelt!
Men smakar bäst är nog ändå den här klassiska. Kanske beror det på mina minen som är så starkt förknippade med den… 
 
Recept stor sats
 
1 liten vitkål
1 blomkål
3-4 morötter
4 st stjälkar grönselleri
100 g persilja
500 g gurka (små)
3 st rödbetor
10 klyftor vitlök
1,5 msk svartpepparkorn
10 st lagerblad
ättika
salt, vatten
 
Gör så här
 
Tvätta alla ingredienser, dela vitkålen och skär allt i stora bitar. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela. Sära blomkålen i buketter, skär morötter, gurka och selleri. Skala och skär rödbetor i skivor.
Fördela alla ingredienser i steriliserade glasburkar. Använd rödbetorna i några av burkarna för den härliga färgens skull. Lägg lager på lager, lite av varje i varje burk, häll i pepparkorn, lagerblad och persiljeblad emellan lagren. 
Koka vatten och låt det svalna. Blanda två msk salt och 2 msk ättika till en liter vatten. 
Blanda ihop tills allt löst sig och häll över burkarna tills allt är övertäckt.
Låt det stå i rumstemperatur med halvöppet lock ett par dagar. Stäng sedan och förvara svalt i 2-3 veckor. Öppna sedan en burk och provsmaka.
Jag har ingen källare och förvarar min ttu i en mörk och sval hörna i garaget där solen inte når. 
 
 
 
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *