Armenisk Ghapama

Armenisk Ghapama – en mycket gammal traditionell armenisk rätt.
Pumpa fylld med kokt ris, torkade frukter som aprikoser, fikon, russin, plommon men även honung och smör.
Den bakas sedan i vedugn eller tonir (armenisk jordugn) och får en härlig rökig smak. Den här rätten har till och med en egen sång som heter ”Hej Jan Ghapama” som i stort sätt berättar tillagningen av rätten.
Rätten tillagas i samband med festligheter och symboliserar moderskap och fruktsamhet. Den tillagas på senhösten och vintern då man har alla goda torkade frukter till hands. Pumpa har sitt ursprung i Amerika men har odlats i Armenien i flera hundar år nu. Det är lite oklart hur gammal denna rätt är men de tidigaste omnämningarna är från 1700-talet.
Ghapama är vanlig dessert på många fester och bröllop. Jag älskar den här söta varianten av denna rätt. Det visar sig att det finns olika varianter i olika regioner i Armenien. Hur som helst så sprider rätten mycket glädje då alla börjar sjunga och dansa, härligt va!
Jag har fått mycket berättat för mig om Ghapama av den kände armeniska kocken Sedrak Mamulyan som också är mathistoriker och ordförande i ”Kommittén för bevarande av armeniska matkulturen”. Jag ser fram emot att träffa honom nästa sommar och hoppas att få lära mig en hel del.
Recept
Pumpa ca 3 kg
4 dl ris
100 g torkade aprikoser
50 g torkade plommon
100 g torkade fikon
50 g gula russin
100 g valnötter
3 msk honung
1 tsk kanel
75 g smör
1 tsk salt
Gör så här
Tvätta pumpan, skär ett lock, gröp ur alla kärnor och gör rent innuti pumpan. Tvätta riset och koka i saltat vatten, rör om då och då. Smaka och känn efter om det är färdigt. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar.
Sila bort vattnet och låt riset kallna. Skär alla torkade frukter i små bitar, hacka nötterna och blanda med riset. Häll i kanel, smält smör och honung. Blanda ihop försiktig, smaka av och salta.
Pensla inuti pumpan med smält smör och honung och fyll med risfyllningen. Platta till med en sked emellanåt.
Lägg på locket, täck pumpan med aluminiumfolie och baka i nedre delen av ugnen i 175 grader i 1 timme för varje kg pumpa.
Pumpan ska vara mjuk då den är färdig.
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *