Armenisk ”Sharots”

 

Armenisk ”Sharots” – valnötter doppade i söt vindruvssirap. Föreställ dig ett pärlband av valnötter doppade i den godaste såsen som finns. Festliga, söta längder som förbereds under senhösten och vintern och för att sedan tas fram inför högtider när man vill lyxa till det.

Den söta massan som heter ”shpot” på armeniska kokas oftast i stora kastruller på öppen eld. Man får vakta och röra om med en stor träslev och får inte avvika en sekund för då kan det brännas vid. Har så många minnen som barn. Man avlöser varandra och turas om då och då under kokningen. Det är en mycket ansträngande process om man är ensam.

Själva shpoten/massan är absolut den viktigaste delen. Det ska inte vara för tunn, mörkt eller överkryddat. Det ska vara klumpfri och vara glansig. Just därför så kokar man länge och ska inte ha bråttom.
Det sägs att min pappas mormor var expert på det här. Folk från byn brukade be henne komma och godkänna om det var dags att doppa längderna i massan. Hon fick smaka och säga vad som fattades och gav feedback. Hon hade händer av guld.

Tillbaka till vår sharots nu. När massan har tjocknat så doppar man längderna i så att allt täcks och sedan hänger man på krok. Det blir oftast många längder…
Nu efter ett antal försök så är jag nöjd med mitt eget recept och vill så gärna dela med mig.

 

Recept 

3 liter vatten
350 g mjöl
600 g socker
350 g vindruvssirap
10 st. nejlikor
1 kanelstång
1 kilo valnötter

 

Gör så här


Dela valnötshalvorna (utan att bryta dem) om de är stora annars låt det vara. Gör ett pärlband av valnötshalvorna ca 30 eller 40 cm långa.
Häll upp vatten, mjöl och socker i en stor kastrull. Vispa ihop tills det blir klumpfri. Börja koka under omröring på låg värme. När det börjar tjockna efter ca 4o minuter så häller du i sirapen. Fortsätt att koka och rör om hela tiden. När det börjar likna kolasås lägg i kryddorna lindat i en tygbit. Nu får det koka på låg värme tills det tjocknar och det bildas stora bubblor under kokningen.
Doppa valnötslängderna i såsen så det täcker alla valnötterna och häng upp för att torka.
Det droppar lite så ha ett fat under längderna. Låt det torka i ca en vecka. Skär i bitar och servera. Dra bort tråden innan du skär.

 

Njut…

Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *