Armenisk pasta ”Arishta”

Armenisk pasta ”Arishta” är det godaste och enklaste man kan laga i pastavägnar. Det serveras mest med vitlöksyoghurt och svartpeppar i hemmet och i restaurangerna. Men man kan göra även med köttfärssås eller tomatsås. Jag älskar det här klassiska sättet.

Arishta gör man av vatten, mjöl och salt. Det ska vara rikligt med salt i degen. Det behövs ingen pastamaskin, går bra att kavla och skära i remsor. Sedan får remsorna hänga och torkas i rumstemperatur i flera timmar. Då är det dags för den viktiga delen att rosta det i ugnen. Det den här som ger en härlig nötig och rostat smak till pastan. Man kan förvara torrt och använda vid behov eller koka direkt.

Jag har många minnen från barndomen när man gjorde arishta med familjen. Vi hade alltid mycket mjöl hemma från en kvarn. Vi bakade både lavash, matnakash, bakelser och arishta. Man springer inte direkt till butiken för att köpa utan man sätter igång och gör själv. Något som vi kan också lära oss att göra i dessa tider.

 

Recept ca 800 g pasta

250 g vatten
7,5 dl mjöl
1 msk salt

 

Gör så här

Mät upp och blanda ihop alla ingredienser i en matberedare. Mixa ihop till en fast deg och låt det vila en stund. Kavla ut degen tunt, rulla ihop och skär pastadegen med en kniv i ca 1,5 cm remsor. Mjöla pastaremsorna ordentligt och häng på tork. Det kan man göra enkel genom att hänga remsorna på en pinne eller en träslev i ca 3 timmar. Lägg pastan på bakpapper och rosta i ugnen tills det blir gyllenebryn. Koka pasta i rikligt saltat vatten al-dente, sila av och stek pastan lätt i olja. Servera med vitlöksyoghurt och grovmalen svartpeppar.

 

Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *