Armenisk halva är namnet på min efterrätt.
En mycket gammal efterrätt och känd från det armeniska köket. Man använde mycket mjöl och vete i många efterrätter förr i tiden, då det alltid fanns tillgängligt hemma.
Det var också billigt då halvan innehåller bara tre ingredienser, smör, mjöl och socker. Halva tillagas och rostas i en panna.
Farmor var en mästare på att göra god halva. Det var den snabbaste och godaste efterrätten till kaffet när vi skulle ha oväntade gäster. Det smälte i munnen och passade så bra med armeniskt kaffe. Det var också då jag upptäckte hur gått det var just till kaffet.
Jag kommer ihåg doften av det rostade mjölet som spred sig i köket. Hon gjorde många varianter med olika nötter och även vegansk när hon fastade. Byt ut smör med olja om ni vill göra vegansk alternativ.
Jag är så nyfiken på vad ni kommer att tycka om efterrätten från min barndom.
Recept
250 g smält smör
6 dl mjöl
1 dl socker
en nypa salt
Gör så här
Smält smöret i en kastrull på låg värme i ca 5-10 min. När det har smält, fått guldfärg och ser klar ut, då är det färdigt. Ta bort all skum ovanför smöret och häll i en panna.
Häll i mjölet i pannan lite i taget och rör om med smöret. Rosta massan på låg värme tills den får jämnare ljuse gyllene färg.
Häll i sist sockret, salt och rör om tills det har smällt ihop i massan. Häll i halvan i en tallrik medan den är varm och låt det kallna.
Forma önskad mönster med en gaffel eller kniv och garnera med valnötshalvor.
Njut av en halvabit med en kopp kaffe 😉
2 reaktioner på ”Armenisk Halva”
Բարէվ Անա
Jag heter Haykouhi är armenier från Tehran,
Blir glad att kunna se armenier som vill dela med sig receptet, ska laga halva,
Hopps att lyckas 🤗
Tack 🙏
Hej Hajkouhi,
va trevligt att du följer mig.
berätta gärna hur det gick.
kram Anna