Armenisk Halva

 

Armenisk halva är namnet på min efterrätt.
En mycket gammal efterrätt och känd från det armeniska köket. Man använde mycket mjöl och vete i många efterrätter förr i tiden, då det alltid fanns tillgängligt hemma.
Det var också billigt då halvan innehåller bara tre ingredienser, smör, mjöl och socker. Halva tillagas och rostas i en panna.

Farmor var en mästare på att göra god halva. Det var den snabbaste och godaste efterrätten till kaffet när vi skulle ha oväntade gäster. Det smälte i munnen och passade så bra med armeniskt kaffe. Det var också då jag upptäckte hur gått det var just till kaffet.

Jag kommer ihåg doften av det rostade mjölet som spred sig i köket. Hon gjorde många varianter med olika nötter och även vegansk när hon fastade. Byt ut smör med olja om ni vill göra vegansk alternativ.
Jag är så nyfiken på vad ni kommer att tycka om efterrätten från min barndom.

 

Recept

250 g smält smör
6 dl mjöl
1 dl socker
en nypa salt

 

Gör så här

Smält smöret i en kastrull på låg värme i ca 5-10 min.  När det har smält, fått guldfärg och ser klar ut, då är det färdigt. Ta bort all skum ovanför smöret och häll i en panna.
Häll i mjölet i pannan lite i taget och rör om med smöret. Rosta massan på låg värme tills den får jämnare ljuse gyllene färg.
Häll i sist sockret, salt och rör om tills det har smällt ihop i massan. Häll i halvan i en tallrik medan den är varm och låt det kallna.
Forma önskad mönster med en gaffel eller kniv och garnera med valnötshalvor.

Njut av en halvabit med en kopp kaffe 😉

 

Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *