Armenisk Chorek

Armenisk söt påskbröd ”Chorek”
Ett härligt fluffigt, mjukt och sött bröd som bakas över hela världen av armenier just under påsken.
Det doftar ljuvligt av den speciella kryddan mahlab som är ett måste i Chorek.
Det är extra gott med armeniskt kaffe, speciellt när det görs av min äkta hälft;)

 

Recept stor sats

4 ägg
200 g smör
3 dl socker
3 dl mjölk
2 pack torr jäst
1,5 tsk malen mahlab
12-13 dl mjöl

Gör så här

Blanda ihop ägg och socker i en bunke. Värm upp mjölken med smöret till 37 grader, häll i jästen med 3 msk mjöl och låt det svälla i ca 10 min. Blanda ner mjölken och smörblandningen i bunken och även mahlab. Blanda ihop och häll i mjölet lite i taget tills du får en mjuk och smidig deg. Ta lite olja och massera in det i degen så att den inte blir torr. Täck med plastfolie och sedan kökshandduk.
Låt det jästa till dubbel storlek.
Fyllning – Blanda ihop mjöl och socker i en bunke. Smällt smöret, häll över och blanda ihop till en porös blandning.
Dela degen och forma till önskad form. Låt det jästa igen till dubbel storlek.
Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader tills de har blivit gyllenbruna.
Njut, dessa är mycket goda…

Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *