Armenisk gata

 
Armenisk traditionell gata.
En mycket gammal bakelse/kaka som alla känner till. En kaka fylld med xoriz som är socker, mjöl och smör. Den bjuds på vid alla fester, bröllop och högtider. Man har med sig som present till bruden som en lyckokaka. Som turist kan man köpa den utanför alla kyrkor och marknader. Gata är oftast utsmyckade med olika namn och armeniska bokstäver. Gata fylls med olika fyllningar beroende på vilken provins och område de kommer ifrån.
Den godaste gatan bakar man i touniren/jordugnen såklart. Ni som följer mig kanske kommer ihåg att jag bakade gata i mitt utekök i Armenien. Där har jag nämligen min egen jordugn.
 
 
Så här ser det ut när man fyller i xoriz/fyllning i varje gata. Det är den godaste delen tycker jag 🙂
 
 
Gata 3 små
 
3 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 socker
100 g smör
50 g jäst
4-6 dl mjöl
 
Xoriz- fyllning
 
3 dl mjöl
100 g socker
150 g smör
 
 
Gör så här
 
Värm upp mjölken med smöret till 37 grader, smula ner jästen i en degbunke. Blanda ner mjölk och smörblandningen i bunken, socker och vispat ägg. Blanda ihop ooch häll i mjölet lite i taget tills du får en mjuk och smidig deg. Låt det jästa till dubbel storlek.
 
Fyllning – Blanda ihop mjöl och socker i en bunke. Smällt smöret, häll över och blanda ihop till en porös blandning.
Dela degen i tre bollar. Kavla degen till runda kakor om ca 25 cm i diameter och ca 1-1,5 cm tjock på ett mjölat bord. Fördela fyllningen på de utkavlade degen, knyt ihop och stäng.
Vänd på kakorna, platta till med handen till en rund och fin kaka.
Lägg på en plåt eller i små kasseroller och låt dem jäsa under duk i 10 minuter.
Pensla med ägg och gör mönster med en gaffel (kolla på min bild) och grädda i mitten av ugnen i 200 grader tills de har blivit gyllenbruna.
 
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

6 reaktioner på ”Armenisk gata”

  1. Hej Anna!
    Jag har provat din recept och det var mycket gott Gata!
    Tack för recept och önskar mig läsa mer recept ifrån dig.

  2. Jag kommer att göra på samma recept.
    Anna, dina maträtter och foton är de bästa någonsin.
    Mina ögon njuter av dina foton.🌷

    1. Hej Gunilla,

      det här är tre små bakelser i ca 18 cm i diameter och räcker till 6 bitar var.
      Det beror på hur stora bitar föredrar ni?

      ha en fin dag Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *