Osttallrik

 
Ost, aprokosjam, surdegsbröd – kan ni känna smaken?
Osttallrik med italiensk ricotta ost, hemgjord aprokosmarmelad och hembakat surdegsbröd i gryta. Så simpelt och en så härlig combo. Hur härligt är det inte att öppna denna burk hemgjorda aprikoser mitt i vintern!?
Doften och smaken av sommaren mitt i den kalla vintern är en räddare i nöden på många sätt. Nu när man har detta inser man att det är värt att lägga ner en del tid på att koka egna konserver under sommaren och hösten. Det jagar iväg mörkret och allt det tråkiga därute.
 
 
Surdegsbrödbakning är ren magi.
Det är så himla kul att börja blanda mjöl och vatten och sedan vänta på de första bubblorna, mata och vänta tills det växer dubbel storlek. Sedan mata på nytt och vänta tills det börjar leva igen och när det börjar bubbla riktigt bra så är det dags att baka.
Jag har bakat surgdegsbröd i flera år men lär mig fortfarande. Man kan såklart läsa och följa en massa recept men jag tycker att bästa sättet att lära sig är genom att baka, testa olika sorters mjöl och inte vara rädd att misslyckas. Det är så jag utvecklas och lär mig!
 
 
Vill du prova baka? – följ receptet när du börjar med bakning. Därefter kommer känsla med tiden och du kan börja experimentera själv. Då vågar man testa och baka med ögonmått, med det menas att man behöver inte väga mjöl och mäta vatten.
 
Recept för ett bröd
 
500 g stenmalen vetemjöl 
250 g durum vete
5 -6 dl ljummet vatten
20 g grovt havssalt (oraffinerat om man har det)
200 g surdeg 
 
Dag 1
 
Väg och blanda ihop allt i en stor skål och gör en urgröpning. Häll i sedan vatten, salt, surdeg och arbeta till en kompakt men mjuk deg. Låt degen vila 2 timmar.
Knåda degen ordentligt för hand i 15 minuter. Låt den vila i 10 minuter. Vik den dubbel, mjöla den och lägg den i en plastlåda (jag la en vanligt handduk i brödkorg, mjölade den och la min deg i) med lock. Låt den stå rumstempererad i 2 timmar. Låt sedan lådan stå i kylskåp i 24 timmar.
 
Dag 2
 
Nu har degen jäst till dubbla storleken, om inte så låt det stå några timmar rumstempererat.
Stjälp ut degen på bakbordet och mjöla degen och forma den till en limpa. Mjöla igen och lägg i lådan (låt degen så i rumstemperatur då kommer jäsningen igång ordentlig, om det behövs) och in i kylen igen för ytterligare 24 timmar. 
 
Dag 3
 
Sätt ugnen på 260 grader och värm upp den ordentlig. Har man baksten så ännu bättre. Stjälp upp degen på brödspade eller på plåt, mjöla den ordentlig. Eller baka brödet i en gjutjärnskastrull ( med bakpapper i botten )som är uppvärmt redan i ugnen. Baka isåfall locket på minst en halvtimme och sedan en kvart utan lock.
Snitta brödet snabbt på det sätt du själv vill. Kasta en svätt kokhet vatten på ugnsbotten och sänk värmen till 240 grader. Grädda brödet i ca 50 minuter mitt i ugnen. Ta ut det och låt det vila ordentligt på galler.
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *