Armenisk gatha

Äntligen får ni receptet på min armeniska gatha. Hoppas att ni provar det och kommer med feedback.
Med denna smördeg så kan ni baka piroger, pajer och baklava, Napoleonbakelser mm.
Färdiga degen förvaras i frysen och kan tinas i kylen en dag innan ni behöver använda den.
Recept på mina napoleonbakelser kommer inom kort. Det är med denna smördeg och med en mycket god och söt kräm.
 
Recept 10-12 bitar
 
Smördeg stor sats
800 g osaltad rumstempererad smör
4,5 dl ljummet vatten
6 msk äppelvinäger
4 äggulor
1 400 g mjöl
 
Gör så här
Blanda ihop smör 400 gram smör och vatten med händerna, häll i vinägern, äggulorna, en del av mjölet. Häll i resten av mjölet och arbeta snabbt ihop en fast men ganska mjuk deg. 
Dela degen i 5-6 bollar och låt det vila en stund under en köks duk. Kavla ut varje boll på lät mjölat bakbord till en platta ca 30×40 cm. Fördela den andra 400 g smöret för att bre på varje degplatta tre gånger.
Det blir ca 80 g.
Bre på smör på varje degplatta, vik ena sidan till mitten och den andra sidan över. Vik degen i tre delar på längden.
Täck med plastfolie och låt det vila i kylskåpet.
Upprepa 2 x till. Degen ska förvaras i frysen och tas ut vid behov.
 
Fyllning
50 g osaltat smör
2 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
 
Gör så här
Blanda smör, socker och mjöl i en skål och arbeta ihop med fingertopparna till en porös massa.
Kavla ut en smördegsplatta 30×40 cm. Dela äggula och äggvitan, vispa upp äggvitan och bre på degen. Fördela fyllningen på det, vik ena sidan i mitten och den andra sidan över. Skär i trekantiga bitar, ca 10 st. Pensla med äggulan, men inte på kanterna då detta hindrar degen att resa sig under gräddningen.
Lägg på bakplåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter, tills kakorna får gyllene färg.
 
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

2 reaktioner på ”Armenisk gatha”

  1. Hej Anna,
    Jag har gjort enligt ditt recept en gång. Det blev verkligen jättegott!
    Men jag hade lite svårt att hänga med i den här delen av receptet (jag sökte upp andra smördegsrecept för att försöka förstå):
    ”Fördela den andra 400 g smöret för att bre på varje degplatta tre gånger.
    Det blir ca 80 g.
    Bre på smör på varje degplatta, vik ena sidan till mitten och den andra sidan över. Vik degen i tre delar på längden.
    Täck med plastfolie och låt det vila i kylskåpet. Upprepa 2 x till. ”
    Har du möjlighet att förtydliga?
    Vänliga hälsningar
    Gunilla

    1. Hej Gunilla,

      va kul att du provar att baka Gata.
      Jag har en film på insta hur exakt det går till.
      Kolla gärna så ser du.

      tack Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *