Där ligger mina små fransmän och vilar sig bredvid varandra, jäser och mår gott!
De här rackarna är de godaste och krispigaste baguetter som jag har bakat. Det är Sebastien Boudest recept så jag tänker inte ta all ära men jag har lyckats att baka och leverera i alla fall.
Det tar inte så lång tid och både konsistensen och smaken är helt underbar.
Det tar inte så lång tid och både konsistensen och smaken är helt underbar.
Det som skiljer detta recept från andra är att det innehåller en gram jäst som ger en snöbollseffekt i degen.
Mycket lätt lättbakat egentligen men man måste vänta och ha tålamod som vanligt om man vill ha ett gott bröd.
Vill man utesluta jäst och baka bara med surdeg så kan man följa receptet och ha surdeg istället för jäst.
Men jag bakade med jäst utan att ha dåligt samvete för att det är bara en gram jäst till 1.600 g mjöl.
Recept för 5 baguetter
1 liter vatten
1 000g mjöl
600g mjöl
1 g färsk jäst
45 g havssalt
Dag 1
Blanda vatten och jäst i en stor skål. Häll i sedan 1000g vetemjöl och vispa med en slev tills det blir som en tjock pannkaksliknande smet. Lägg över en fuktig köksduk över skålen och låt det jäsa i rumstemperatur i 12-16 timmar. Det ska jäsas till dubbel storlek och blir bubblig så ha inte så bråttom.
Dag 2
Efter 16 timmar så har degen blivit bubblig och fin. Häll 600 g mjöl på bakbordet och gör en urgröpning, häll i polishen (den jästa degen) i mitten med saltet och knåda degen tills du får en elastisk deg. Gör en stor boll och låt det jäsa i 30 minuter under köksduk.
Dela degen i fem delar och forma i små bollar och låt det vila i en kvart.
Forma bollarna sedan till baguetter. Lägg dem på mjölat köksduk (kolla i bilden hur jag har gjort) lägg över en fuktig köksduk för att annars det blir torr och låt det jäsa i 4 timmar.
Sätt ugnen på 260 grader.
Mjöla baguetterna innan du bakar och snitta dem på längden precis innan du skjutsar in dem i ugnen – annars tappar de volym.
Häll en skvätt het vatten i botten av ugnen för en fin skorpa.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills de får fin färg.
Låt brödet vila på galler innan ni skär!!!
Servera gärna med brieost och marmelad eller det ni föredrar 😉
Lycka till!