Bröd med stort B

Titta vad jag har bakat. Jag har verkligen lyckats den här gången. Det känns som att jag har fattat hur det ska gå till. Jag menar från början till slut. Allt ska vara rätthela vägen, från surdegen som står och bubblar tills man har första tuggan i munnen. Det här gången var surdegen verkligen min kompis i köket. Jag pratade med den ganska ofta när jag rörde  om då och då. Jag hade tålamod den här gången och planerade bättre.
 
Surdegsbakning handlar om mycket planering, tålamod och massor av kärlek. Resten är inte så svårt.
Jag började med att blanda 1 msk vetemjöl, rågmjöl och 0,5 deciliter ljummet vatten. Sedan blandade jag allt i en glasburk och lät det stå rumstempererat och blandade då och då. Upprepade samma sak dagen efter. Den var rätt bubblig och fin och redo att bakas med. Sedan började jag med degen som fick vila, eller autolys som det heter i surdegsbrödsvärlden. Efter det så knådar degen man enligt ”kattmetoden”. Det är ganska svårt att förklara så köp Sebastiens bok och börja baka riktig bröd utan tillsatser ni också. Det här receptet är från hans bok. Brödet heter Pave som är hans signaturbröd och representerar honom. Nästa gång ska jag baka och snitta med mitt eget signatur.
 
 
Recept för ett bröd
500 g stenmalen vetemjöl
250 g stenmalen rågmjöl
5 dl ljummet vatten
20 g grovt havssalt (oraffinerat om man har det)
200 g surdeg
 
Dag 1
Väg och blanda ihop allt, antigen i en stor skål eller häll mjölet på stenhällen och gör en urgröpning. Häll i sedan vatten, salt, surdeg och arbeta till en kompakt deg. Låt degen vila 2 timmar.
Knåda degen ordentligt för hand i 15 minuter. Låt den vila i 10 minuter. Vik den dubbel, mjöla den och lägg den i en plastlåda (jag la en vanligt handduk i lådan, mjölade den och la min deg i) med lock. Låt den stå rumstempererad i 2 timmar. Låt sedan lådan stå i kylskåp i 24 timmar.
 
Dag 2
Nu har degen jäst till dubbla storleken, om inte så låt det stå några timmar rumstempererat.
Stjälp ut degen på bakbordet och mjöla degen och forma den till en limpa. Mjöla igen och lägg i lådan och in i kylen igen för ytterligare 24 timmar.
 
Dag 3
Sätt ugnen på 260 grader och värm upp den ordentlig. Har man baksten så ännu bättre. Stjälp upp degen på brödspade eller på plåt, mjöla den ordentlig. Snitta brödet snabbt på det sätt du själv vill. Kasta en liten kopp kokhet vatten på ugnsbotten och sänk värmen till 240 grader. Grädda brödet i ca 50 minuter mitt i ugnen. Ta ut det och låt det vila ordentligt på galler.
 
mmmm…. vad gott!
 
Lycka till!
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *