Jag har gjort en mina drömmars Limoncello Tiramisu.
Söt och syrlig och lagom söt. Underbara efterrätt som passar perfekt till alla högtider framöver. En liten kompensering också för min längtan till Italien och dess smaker.
Vad tycker ni om citronerna? 🍋☺️
Recept
2 dl grädde
1,5 dl florsocker
1, 5 tsk vaniljsocker
500 g mascarponeost
300 g savoiardikex
Limoncellosirap
1 dl socker
Zest av citronen
1, 5 dl citronsaft
1, 5 dl limoncello
Häll i sockret och zest i skål och gnugga med fingrarna. Häll i sockret och saft i en kastrull. Så fort den kokar upp och sockret har smällt, ta bort från plattan. Häll i Limoncellon och rör om. Låt det svalna.
Citronkräm
3 dl vatten
1,5 dl socker
4 msk majsstärkelse
7 msk citronsaft (nypressat)
3 äggulor
1 msk smör
Blanda allt till citronkrämen förutom äggulan och smöret i en kastrull och vispa sakta med en plast visp. Använd inte metalvisp för den krämen får grå färg av det. Blanda tills det börjar småputtra men inte koka. Det tjocknar till en kräm. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret och gulorna.
Ostkräm
Vispa osten och hälften av sockret, häll i grädden, vaniljsocker och vispa ihop snabbt.
Doppa kexen snabbt med bägge sidorna i sirapen. Varva med kexen, krämen och ostkrämen i en form.
För högre tiramisu spritsa gärna ostkrämen. Upprepa, avsluta med citronkräm på toppen. plasta över formen och låt det stå och gotta sig i kylen. Gärna ett dygn.
Garnera med citronskivor och citronmeliss.