Smördegspiroger med svamp, karameliserad lök & Le Gruyère AOP Réserve.
När vi gör piroger brukar vi alltid samlas tillsammans i köket, prata, skratta och baka tillsammans.
Det tar mig tillbaka till min barndom, där piroger alltid var en rätt på matbordet när familj och vänner samlades. Något att äta när man är with friends or in need of comfort, men alltid tillsammans. Det är hela glädjen att dela och äta tillsammans. Min absoluta hemliga ingrediens är kärlek och Le Gruyère osten såklart.
Recept ca 9 st.
1 st. rektangulär smördegsplatta (250g)
300g riven Le Gruyère AOP Réserve
500 g shampinjoner
1 stor lök
50g smör
2 msk vinäger
1 tsk socker
salt, peppar
färsk timjan
ägg till pensling
Gör så här
Skala och skär löken i tunna skivor och smörstek med hälften av smöret i medelvärme. Häll i vinäger och socker och låt det karameliseras en stund.
Ta bort från pannan. Skär svampen i skivor och smörstek, salta och peppra. Blanda ihop svampen med karameliserad lök och finhackad timjan.
Rulla ut smördegsplattan och skär i rutor. Fördela Le Gruyère i varje ruta, sedan fyllningen och toppa med ytterligare ,ed Le Gruyère. Vik ihop kanterna med fingertopparna, pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 min eller tills de får fin färg.
Baka dessa och njut…