Honey Cake-Honungskaka

 

Honungskaka, Honey Cake, Medovik eller som vi säger i Armenien ”Meghrov Tort”
Det är namnet på den här underbara kakan som smälter i munnen. En av mina favoriter från barndomen och Armenien.
Under bakningen kan någon förbigående lätt gissa att det bakas med honung. Det både doftar och ser lika söt ut som honung. 
Herregud vad armeniska kvinnor är duktiga på att baka och duka inför fester, stora helger men inte minst för fikabordet.
Det serveras fikabröd vid varje fikastund för gäster eller familjen. Något söt måste man ha med armeniskt kaffe. Jag har definitivt ärvt den sedvänjan och fört den vidare till mina döttrar.

 

Recept

150 socker
200 g honung
180 g smör
2 tsk bakpulver
1 msk vinäger
en nypa salt
4 ägg
400 g mjöl eller lite mer om det behövs

Kräm

En burk kondenserad mjölk
200 g smör
Vispa rumstempererad smör tills det blir vitt och fluffigt. Häll i mjölken och vispa ihop till en slät kräm. 

 

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienserna i en stor kastrull och vispa ihop på låg värme tills massan blir karamellfärgad. Ta bort från värmen och häll i en annan form. Låt det svalna något.  Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop med honungsmassan. 
Häll i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en mjuk deg. (Känn med händerna och tillsätt mer mjöl vid behov. Dela till 5 degbollar och täck med plats plastfolie.
Mjöla bakbordet, kavla ut tunna bottnar, nagga med gaffel och baka mitt i ugnen i 200 grader i ca 3-4 min eller tills det blir gyllenbruna.
Skär kanterna för raka bottnar och krossa dem till smulor för dekoration. Fördela krämen på varje botten och bygg ihop din honungskaka. Täck sista botten och runtom med kräm och dekorera genom att täcka hela kakan med smulor.

Det här är något alldeles speciellt så sätt igång med bakningen och njut …

Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *