Vridna baquetter med saffran & Le Gruyère.
Ni som följer mig vet hur mycket jag älskar ost men även bröd. Just därför så bakade jag det här underbara vridna saffransbaquettkransen. Den har allt som jag bara älskar och kanske lite till, enligt mig alltså 😉
En härlig mjuk saffransbröd fylld med färskost, riven Le Gruyère, färsk basilika och prosciutto.
Brödkrans
3 dl mjölk
0.5 saffran
0,5 tsk salt
50 g jäst
5-6 dl mjöl
Fyllning
150 g färskost
50 g riven Le Gruyère
100 g prosciutto
Färsk basilika
Gör så här
Blanda mjölk, saffran, salt och jäst i en skål och blanda till det löses upp. Häll i mjölet och arbeta ihop till en mjuk deg. Knåda till en stor boll och låt det jäsa, antingen på bordet under en handduk eller i skålen. Jäs till dubbel storlek.
Kavla ut en 25×30 degplatta. Bre på färskost, riven Le Gruyère, basilikablad och till slut hela prosciuttoskivor.
Rulla ihop och forma till en krans. Sätt ugnen på 275 grader under tiden så att blir ordentligt varm. Lägg brödet på en mjölad bakplåt och låt det jäsa ca 20 minuter.
Pensla brödet med äggula, sänk värmen till 225 grader och grädda mitt i ugnen tills den får färg. Det tar ca 20-25 minuter.
njut säger jag bara…