Citron & marängpaj

Citron & marängpaj med dessa ursnygga citroner från Spanien, Gran Canaria. Plockade nämligen själv från trädgården där vi bodde sist.
Så typisk mig också att hitta just såna citroner, menar formen 😉
Hur som helst så är det här pajen min absoluta favorit vad gäller efterrätter. Den har allt som jag bara älskar. Sött och syrlig och toppad med fluffig italiensk maräng som bara smälter i munnen.
blunda och känn efter…

Pajdeg

 

220 g mjöl
120 smör
1 dl florsocker
1 nypa salt
1 äggula

Citronkräm

3 dl vatten
1,5 dl socker
4 msk majsstärkelse
7 msk citronsaft (nypressat)
3 äggulor
1 msk osaltat smör

Italiensk maräng
 
4 äggvita
0,5 dl vatten
2,25 dl socker

Gör så här

Lägg mjölet på bakbordet och arbeta ihop mjöl, smör, florsocker, salt och äggula till en smidig deg. Du ska inte knåda utan bara få ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den ligga ca 2 timmar i kylskåp.
Kavla degen tunt och tryck i pajformen. Jag använder alltid lite potatismjöl när jag kavlar. Håller degen torr och fastnar ej. Nagga med gaffel och grädda pajen mitt i ugnen i ca 15 minuter i 170 grader. Det ska få lätt färg)
Gör citronkrämen under tiden.
Blanda allt till citronkrämen förutom äggulan och smöret i en kastrull och vispa sakta med en plast visp. Använd inte metalvisp för den krämen får grå färg av det. Blanda tills det börjar småputtra men inte koka. Det tjocknar till en kräm. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret och gulorna. Låt det kallna en stund innan du fyller i pajerna. Ta ut pajerna från ugnen och låt dem svalna.

Börja med marängen.

Vispa äggvitan till ett hårt skum. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen har svalnat.
Spritsa marängen över pajen. För att få färg på marängen, sätt pajerna i ugnen på grill 225°C i ca några minuter eller använd en gasolbrännare om du har det. Vaka hela iden, det går snabbt och marängen kan lätt bli bränd.
Pudra över lite florsocker innan servering.
lycka till 🙂
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *