Blommigt surdegsbröd

Att jag älskar bröd, det vet ni redan. Men inte vilket bröd som helst utan surdegsbröd bakat bara på vatten, mjöl och salt. Som ett riktigt surdegsbröd ska vara.

Jag slutade att köpa bröd för många år sedan. Jag sätter igång ny deg var tredje eller fjärde dag så att vi alltid har surdegsbröd hemma. Det är lika spännande och kul varje gång. Det blir nya snitt, nytt mönster och nytt budskap varje gång. Denna gång blev det blommigt!

När jag har tagit ut brödet från ugnen känner jag mig som världens rikaste person. Jag lagar så mycket mat och bakar så många bakelser men det är något heligt med bröd. Man känner det så in i själen!

Detta har fått mig att bli lite filosofisk. Så länge jag minns har alla armeniska kvinnor i min närhet alltid avslutat bakningen med att sätta ett kors på degen och tackat Gud innan de låter degen börja jäsa. Även jag gör det men det är först nu jag har kopplat ihop min personliga känsla jag får varje gång jag har tagit ut brödet ur ugnen med det faktum att bröd är något heligt i den armeniska kulturen.

Och varje gång jag ska skära i brödet känns det som att jag begår en synd, som om det vore något levande och som jag ska döda för att äta. Nästan som att jag ska slakta ett lamm…men äta måste man… och gott är det…och som jag älskar bröd…


Recept 1 bröd

500 g stenmalen vetemjöl
250 g stenmalen rågmjöl
5 dl ljummet vatten
20 g grovt havssalt (oraffinerat om man har det)
200 g surdeg

Dag 1
Väg och blanda ihop allt, antigen i en stor skål eller häll mjölet på stenhällen och gör en urgröpning. Häll i sedan vatten, salt, surdeg och arbeta till en kompakt deg. Låt degen vila 2 timmar.
Knåda degen ordentligt för hand i 15 minuter. Låt den vila i 10 minuter. Vik den dubbel, mjöla den och lägg den i en plastlåda (jag la en vanligt handduk i lådan, mjölade den och la min deg i) med lock. Låt den stå rumstempererad i 2 timmar. Låt sedan lådan stå i kylskåp i 24 timmar.

Dag 2
Nu har degen jäst till dubbla storleken, om inte så låt det stå några timmar rumstempererad.
Stjälp ut degen på bakbordet och mjöla degen och forma den till en limpa. Mjöla igen och lägg i lådan och in i kylen igen för ytterligare 24 timmar.

Dag 3
Sätt ugnen på 260 grader och värm upp den ordentlig. Har man baksten så ännu bättre. Stjälp upp degen på brödspade eller på plåt, mjöla den ordentlig. Snitta brödet snabbt på det sätt du själv vill. Kasta en liten kopp kokhet vatten på ugnsbotten och sänk värmen till 240 grader. Grädda brödet i ca 50 minuter mitt i ugnen. Ta ut det och låt det vila ordentligt på galler.
Låt brödet vila ca 1 timme innan du skär i den. Om du kan alltså 😉
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *