Jag älskar tartelett och matpajer i alla former, särskilt när de innehåller en massa ost.
Det är så tacksamt att baka en spån som räcker till många. Denna gång har jag bakat en härlig zucchinitartelett med Parmesan och Pecorino, två italienska hårdostar som jag använder ganska ofta i matlagningen. Det blev så krämig och god, dessutom utan någon större ansträngning. De går såklart utmärkt att frysa in och ta ut vid behov. Många av er har frågat efter receptet så här kommer det.
Mitt första recept på nya bloggen!
Recept
4 1/5 dl mjöl
120 g smör
1 äggula
en nypa salt
2 msk vatten
Fyllning
1 stor zucchini
1 Tomat
100 g Parmesan
100 g Pecorino
2 dl grädde
2 ägg
salt, peppar
Gör så här
Blanda alla ingredienser till degen och kör i matberedaren tills det kommer ihop till en degboll.
Ta ut degen, täck den med plastfolie och låt det vila i kylen i 30 minuter. Ta ut degen tills det mjuknar lite och det blir lätt att kavla.
Skär zucchinin i tunna skivor och tomaten i tärningar. Vispa ihop grädde, ägg, finriven parmesan och pecorino, salta, peppra.
Kavla ut degen i ca 30 cm i diameter runt degplatta. Bre på stora delen av ostmassan på degen men lämna 5 cm deg kant. Lägg zucchiniskivorna om lott längst kanten på ostmassan, garnera med tomattärningarna och toppa med resten av ostmassan överst.
Vik ihop kanten, pensla med ägg och garnera mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.
Det doftar magisk i hela köket!