Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad. Dessa Lussebullar/lussekatter lyser upp i mörkret med sin intensiva gula färg.
Kanske årets godaste hittills men året är ju inte slut ännu…
Jag har inte följt något recept utan improviserade men då ingen klagade och åt som galningar istället så kommer receptet här.
I receptet har jag yoghurt istället för kesella som ju gör bullarna saftiga. Sedan penslar jag bullarna med sockerlag direkt efter gräddningen.
Jag brukar aldrig frysa in bakverk inför jul eller högtider. Jag bakar och bjuder på direkt. Man kan lugnt säga att jag skämmer bort alla runt omkring mig 😉
Forma bullarna som du vill. Så här gillar jag göra 🙂
Recept 20 stora
3 dl mjölk
250 g yoghurt
150 gram smör
1 dl socker
50 g jäst
1 g saffran
1 ägg
14 dl mjöl
1/2 tsk salt
Fyllning
100 g smör
100 g mandelmassa
100 g vit choklad
Sockerlag
1 dl socker
1,5 vatten
Ägg till pensling
mandelspån
pärlsocker
russin
Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke. Stöt saffranet i morteln med lite socker och häll i bunken. Smält smöret och häll i tillsammans med yoghurt, mjölk, salt, ägg och socker. Blanda ihop allt en stund.
Börja mixa med det mesta av mjölet och knåda ihop degen med en köksassistent eller för hand i ca 5 minuter tills det släpper bunken.
Låt degen jäsa under en köksduk till dubbel storlek.
Sockerlag – häll i socker och vatten i en liten kastrull och koka ihop på lågt värme tills det har tjocknat.
Fyllning – Riv smör, mandelmassa grovt på rivjärn och mosa ihop med gaffel till en mjuk massa, finhacka chokladen.
Kavla degen till en tunn rektangel på ca 50×50 cm och ca 0,5 cm tjock på ett mjölat bord.
Bre på fyllningen på den utkavlade degen, strö över chokladen och vik den på längden. Skär i ca 1,5 cm breda remsor på längden. Rulla degremsorna och lägg på en plåt och låt dem jäsa under duk till dubbel storlek.
Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 200 grader tills de har blivit gyllenbruna.
Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag och garnera med mandel och pärlsocker.
njut säger jag bara!