Inlagd karl-Johan svamp i olivolja och kryddor. Skatter från skafferiet som har stått och gottat sig sedan i somras. Det är nog första gången som jag provar lägga svampen i olivolja och kan säga att det inte blir sista gången. Så himla god och smakrik att man inte behöver så mycket annat vid sidan om.
Det avnjöts med surdesbrödsskiva, parmesan eller västerbottensost.
Längtar redan till sommaren, skogen och svampplockningen…
Världens godaste macka, enligt mig alltså!
Recept
1 kg Karl-Johan
6 dl vatten
2 dl vinäger
2 tsk salt
4-5 dl olivolja
4 lagerblad
1 msk svartpeppar (hela)
Gör så här
Rensa svampen och skär i stora bitar. Bitarna krymper en hel del vid kokning.
Blanda vattnet, vinägern och saltet och låt koka upp i en kastrull. Lägg i svampen och låt koka i ca 20 minuter men inte mer.
Ta upp svampen och låt det kallna och bli så torr som möjligt.
Koka lagerbladen i vinägern i någon minut tills de blir ganska stela. Ta upp bladen och torka av med papper. Klipp i små bitar efter att de kallnat.
Sen är det dags att lägga allt i glasburken. Börja med att hälla några matskedar olja i den rena glasburken. Varva sedan svampen, lagerbladen, pepparkornen och olja. Sedan börjar du om på nytt och tills burken är full. Se till att härligheten är övertäckt med olja så att den inte blir någon luft kvar i burken.
Låt burken sedan vila sig i ett svalt och mörkt utrymme i några månader.