Lussekatter

 
Lussekatter till Advent, Lucia och Jul! Dessa härliga klassisk svenska saffransbullarna är ett måste för mig i alla fall. Kanske inte det gröna gräset i trädgården som fick mig att komma i 1:a Advent stämning men lite julbelysning och dessa underbara lussekatter så går det.
Det finns så många varianter på hur man ska baka dem så saftiga som möjligt. Jag bakar med mjölk och kesella och har inte bråttom med att hälla i all mjöl i degen utan känner efter att det inte blir för torrt.
 
 
Recept 
 
3 dl mjölk
250 g kesella
150 gram smör
2 dl socker
50 g jäst
1 g saffran
1 ägg
14 dl mjöl
1,5 salt
 
Ägg till pensling
russin
 
Gör så här
 
Smula ner jästen i en degbunke. Stöt saffranet i mortel och häll i bunken. Smält smöret och häll i tillsammans med kesellan, mjölk, salt, ägg och socker. Blanda ihop allt en stund.
Börja mixa med det mesta av mjölet och knåda ihop degen med en köksassistent eller för hand i ca 5 minuter tills det släpper bunken.
Låt degen jäsa under en köksduk till dubbel storlek. Forma till lussekatter och låt det jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg och tryck i russin i dem. Grädda mitt i ugnen i 220 grader i ca 5-6 minuter, beroende på hur stora bullarna är.
 
 

 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *