Vegansk dolma med bulgur och örter

 
Vegansk dolma med bulgur och färska örter. Det avnjuts kall och med vitlöksyoghurt. En av många underbara rätter som jag har lärt mig av min underbara farmor Seda.
Det här kommer ni att älska för att det innehåller inte så många ingredienser och ni har säkert allt redan hemma i skåpet. Det gäller bara att rulla ett gäng, förvara i kylen och njuta i värman, till badet, picknick så klart eller till middagen.
För er alla lyckliga som har vinrankor hemma, plocka bladen som är mjuka och fina, skölj bara med kokande vatten och de är redo för att rullas. Annars finns det att köpa på burk och återigen sköljer man ordentligt innan användningen.
 
 
Recept 
 
3 dl bulgur
2 gul lök
1 dl olivolja
3 msk tomatpuré
2 dl finhackade färska örter
30 vindruvsblad
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
salt, vitpeppar, svartpeppar
 
Gör så här
 
Tvätta bulgur och blötlägg det med buljongtärningen i en skål och häll över kokande vatten så det täcks. Låt det stå och dra i någon timme. Finhacka löken och låt det svettas i pannan med olivoljan en stund. Häll i alla torra kryddor, tomatpuré, rör om med löken och ta bort från plattan.
Finhacka färska örter (basilika, koriander, mynta och dill) och blanda med lökblandningen med bulgur till en färs. Häll i ett skvätt vatten om det behövs.
Ta ett vinblad försiktigt och lägg ner den blanka sidan neråt. Lägg på en 1 msk bulgurfärs i varje blad, vik ihop sidorna och rulla ihop som en liten korv kan man säga.
Varva lager efter lager med dolman i en cirkel i kastrullen och börja först med vindruvsdolman, Häll över vatten så att det nästan täcker allt, ringla över lite olivolja, lägg på en liten tallrik över dolman för att hålla allt på plats när det börjar koka.
Koka dolman på medelvärme i ca 35-40 minuter. Ta ut och provsmaka och om bulguren är färdigkokt då är det färdigt.

Servera dolman kall med vitlöks yoghurt.

 

 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

2 reaktioner på ”Vegansk dolma med bulgur och örter”

  1. Åh dolmar är så gott! Kul med recept, jag ska prova ???? brukar köpa dolmar på burk men det är ju mycket roligare med hemmagjorda????

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *