Ugnsbakat lax omfamnad av tortillabröd med citronskivor, körsbärstomater och dragon. Härliga smaker i ett paket som exploderar i munnen. Detta och en klick fetaoströra. Vad är livet utan fetaost!
Att alla älskar lax är nog inget nytt, att den här är så himla god och lättlagat gör också att det gillas extra mycket, eller hur!?
Jag tillagar fisk ganska ofta men just detta recept är inspirerad från den armeniska köket. Man lindar hel eller fiskbitar i lavash/tunnbröd med örter, citronskivor, smör och bakar i ugnen.
Ni som kan hitta och köpa lavash bröd får gärna tillaga den med lavash.
För att mina läsare ska kunna laga den här rätten har jag gjort en del förändringar i originalreceptet, ja ärligt talat ganska många så jag får väl säga att jag fått inspirationen från den rätten istället.
Tortillabröd får ersätta lavashen och lax får ersätta Ishkan (släkt med röding) denna gång.
Dragonen ger en underbar smak i alla fiskrätter och just denna tillsammans med laxen kommer ni bara att älska. Har inte ni provat det så är det dags säger jag bara! 🙂
Recept
4 laxfiléer (125 g)
4 st. tortillabröd
1 citron
6 körsbärstomater
3 msk olivolja
1 kruka färsk dragon
1 tsk paprikapulver
salt, peppar
Fetaoströra
1 dl yoghurt
50 g fetaost
1 msk olivolja
Gör så här
Blanda ihop salt, peppar och paprikapulver med oljan och pensla på laxfiléer. Skär citronen i skivor och lägg ett par skivor mitten på varje bröd. Lägg varje filé i ett tortillabröd (mellan stora) vik kanterna neråt och lägg på en ugnsfastform med bakpapper på. Skär tomaterna i skivor och fördela på laxen. Hacka dragonen och strö över. Grädda mitt i ugnen i 200- 225 grader i ca max 15 minuter.
Perfekt ugnsbakat lax på innetemperatur på 56 grader. När det gäller lax så gör det ingenting om det är något rosa inuti.
Medan laxen vilar mixa ihop yoghurt med fetaosten i en mixer till en röra. Ringla över olivolja, peppra.
Servera varje fiskpacket med en härlig grön sallad och potatissallad.
Hoppas att ni verkligen gillar denna rätt och glöm inte att kommentera, jag älskar det 😉
4 reaktioner på ”Ugnsbakat lax omfamnad av tortillabröd, citronskivor och dragon”
Det här var en bra idé, ser gott ut, behöver förnya mig när det gäller lax, brukar oftast bli stekt i panna!
Hej Elisabet, det här är både gott och snabbt fixat. Vardagslyx med andra ord.
prova och laga.
ha en bra lördag/Anna
Såå enkelt och gott!!