Kan lova att det doftade helt underbart i köket idag 🙂
Dessa ganska lättbakade focaccia toppades med allt som jag älskar och får en skjuts in i ugnen. Jag blir alltid så himla glad av just brödbakning.
För bästa resultat tycker jag degen ska få jäsa i kylen under natten men har man bråttom som jag hade idag så bakar du ganska snabbt. Har man degen i kylen över natten så behöver man heller inte så mycket jäst och smaken blir så mycket bättre.
Till topping så bakar jag alltid mina tomater i ugen som blir sötare och goda. En annan favorit topping är stekta auberginer och zucchini med rosmarin.
Recept
400 g vatten
10 dl mjöl
20 g jäst
2 msk olivolja
1,5 tsk salt
Topping
300 g körsbärstomater
Färsk basilika, timjan
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
olivolja
flingsalt, peppar
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke och blanda med ljummet vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och mixa i fem minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek.
Skär löken i cirklar, lägg med tomaterna i en ugnform, ringla över olivolja, salta, peppra och baka i ugnen i 30 minuter i 200 grader.
Dela degen till fyra formar, tryck små gropar med fingertopparna, låt det jäsa i 10 min till. Toppa med tomater, lök och örter, tunnskivade vitlöksklyftor, ringla över olivolja, salta, peppra och grädda mitt i ungen i 250 grader tills de får fin färg.
2 reaktioner på ”Focaccia”
Rigtig fin recept
Ha en fin dag
Tack Simon.