Saffransbullar

Saffransbullar är något så otroligt gott som tillhör julen. Doften av dessa goda och saftiga bullar sprider sig över hela huset och även grannarna känner doften 🙂 särskilt när bagaren sätter igång och bakar vid midnatt 😉
Det finns så himla många knep för att få saftiga bullar. Smälta smöret eller inte, baka med kesella eller kvarg? Här är mitt recept och hoppas att ni gillar det.
När jag bakar så vill jag ha saftiga bullar men krispigt utanpå. Så baka lite till när du tror att bullarna är färdiggräddade. För att bullarna ska behålla sin saftighet så penslar jag dem med sockerlag precis innan jag tar ut dem från ugnen.

Recept

2,5 dl mjölk
2,5 dl kesella
50 g jäst
1 g saffran
12-14 dl mjöl
200 g smör
1 dl socker
Fyllning
100 g smör
1 dl socker
Gör så här
Värm upp mjölken till 37 grader, häll i kesellan, smula ner jästen i en degbunke. Stöt saffranet i mortel och häll i bunken och börja mixa med 8 dl mjöl. Knåda ihop degen med en köksassistent i ca 5 minuter.
Låt degen vila under en köksduk i ca 10 minuter.
Tillsätt smöret (rumstempererad), sockret och resten av mjölet. Kör med assistenten tills degen är len och släpper bunken. Låt det jästa i ca 30 minuter.
Blanda smör och vaniljsocker till en mjuk massa. Kavla degen till en tunn rektangel på ca 45×70 cm och ca 0,5 cm tjock på ett mjölat bord. Bre hälften av fyllningen på den utkavlade degen och vik den på längden.
Skär i ca 1,5 cm breda remsor på längden.
Forma degremsorna till bullar och lägg på en plåt och låt dem jäsa under duk till dubbel storlek.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och grädda bullarna i mitten av ugnen i 200 grader tills de har blivit gyllenbruna.
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *