![](https://www.kitchenofanna.se/wp-content/uploads/2017/10/grillatlaxmedchillisas1_59d1bf6cddf2b3323312ea79.jpg)
Chilliskörd och het sås! chilliolja eller vad ska vi kalla denna enkla hetta mix som jag bara mixade ihop häromdagen. Passar perfekt till grillade laxen!
![](https://www.kitchenofanna.se/wp-content/uploads/2017/09/egenchilli2_59cd5441ddf2b3086c566bed.jpg)
Ju det är sant, jag har 17 olika chilli sorter hemma som skördas varje år och används i matlagningen. Det är väldigt gott att även äta färsk till maten. Det är kan vara klokt att ha vid sidan om maten ifall inte alla i familjen vill äta starkt mat.
Med lite kärlek och vatten så kan vissa chilliplantor överleva flera år.
Jag använder inga bekämpningsmedel när jag odlar förutom lite benmjöl i början för förstärka plantan. Det är ekoodling som gäller 🙂
Sen vattnar vi med vatten från dammen som är mycket näringsrik.
![](https://www.kitchenofanna.se/wp-content/uploads/2017/09/egenchilli1_59cd5cb02a6b22a727bdb936.jpg)
![](https://www.kitchenofanna.se/wp-content/uploads/2017/10/grillatlaxmedchillisas2_59d1c0a79606ee234d4c77de.jpg)
Styrkan på såsen/oljan styr du själv genom att mixa de olika chillisorten, härligt va! smaka och prova helt enkelt.
Recept
Färsk laxfile
1 hel chili färsk ( med frön)
1 klyfta vitlök
1 dl olivolja
persilja
oregano
salt, peppar
Gör så här
Mixa ihop alla ingredienser till chilioljan med en stavmixer eller liten matberedare til grövre konsistens.
Häll i en burk. Pensla laxfilen med olja och grilla i halster med skinnet på. Vänd ett par gånger under grillningen och grilla till en innetemp på 56 grader.
Ta bort filéen och häll över chilliolja och pressa citron på.
Tips: grilla citronhalvor på grillen som karameliseras och blir lite söta. Mycket gott att pressa på fisken eller salladen.