Risotto med blandsvamp

Risotto!
Lyxigt men för avancerad tror många av er?
Jag har en hemlighet för er – det är faktiskt ganska enkelt om man har rätta ingredienser. Rätt ris, bra buljong, en massa parmesan och smör.
Passar perfekt till vardags likväl som till fest och lägger du till skaldjur, kött eller fågel så har du en huvudrätt. Denna variant med blandsvamp är för en höstlig middag. som gärna skall vara mättande!
Mycket handlar också om känsla, stå och röra om, smaka av och röra om igen. Här ska du stå och vakta!
Är det krämig och lite kärna inuti då är det färdig 🙂
Det växer svamp i skogen som aldrig förr. Helt magiskt med alla färger och former, vissa giftiga men många så supergoda som tyvärr många av oss bara passerar förbi.
Jag älskar skogen och att plocka svamp såklart. Jag fick upp intresset för många år sedan och då plockade jag bara Karl- Johan och gula kantareller. Sedan dess har jag lärt mig många nya sorter och nu ser det ju annorlunda ut i min svampkorg efter en skogstur som ni ser.
Vit eller röd Taggsvamp är numer en favorit i köket och gärna då i tillsammans med andra svampar som har starkare smaker. Den ingår nästan alltid i våra omeletter. Svart Trumpett är mycket svår att hitta men den är full jämförbar med Saffran eller Tryffel om jag får säga mitt. Den är supergod med en gudomlig och god smak. Den passar till såser och smakhöjare i olika sammanhang. Att bara slänga i den i en omelett är lite slöseri! Torkar man den så kan man nästan använda den som krydda!
Sen har vi ju Trattkantareller som jag ser två varianter av. En av dem har mycket gulare fot och är lite godare än den vanliga. De passar till soppa, pizza, mackor och är riktiga glädjespridare. Citronslemskivlingen och Blodriskan är nya favoriter hos oss. Att ta bort slemhinnan på svampen är ganska enkelt men det är förödande för naglarna och fingrarna. De är svarta i flera veckor efteråt! – min man står för rensningen av dem. Citronslemskivlingen ser inte god ut och den ser lite motbjudande ut men ack vad skenet bedrar. De är riktigt goda men man bör ha tillaga dem tillsammans med andra svampar med något mildare smaker.
Blodriskorna är årets stjärna! I år har vi hittat massor och de flesta utan larvangrepp. Andra år är de fulla av larver men i år växer de så snabbt att larverna inte hinner med. Blodriskan luktar apelsin och blöder orange blod när man skär i den. Urinen får en rödaktig nyans flera dagar efteråt men det är ingen fara.
Våga plocka och prova.
Recept
3 dl Arborioris
1 stor gul lök
1 liten morot
1 msk smör
2 msk olivolja
1,5 dl vitt vin
5-6 dl buljong
salt, peppar
1,5 dl parmesanost

Till garnering, riven parmesan, olivolja, finhackad persilja, flingsalt och peppar.

Gör så här

Skala och finhacka löken, riv moroten med rivjärn. Smält smöret i en kastrull och låt löken och den rivna moroten svettas i medelvärme en stund. Tillsätt riset och rör om någon minut tills den får en glansig yta.
Häll i vinet och rör om igen. Häll i buljongen lite i taget och rör om. När riset sugit åt sig buljongen är det dags för lite mer buljong. Lägg på locket mellan omgångarna. Under tiden stek svampen med smör vid sidan om. Det tar ca 25- 30 minuter innan risotton är krämig med rätt tuggmotstånd. Blanda sist in den smörstekta blandsvampen. Salta, peppra och smaka av, häll i parmesanosten och en klick smör. Rör om försiktigt, lägg på locket, ta från plattan och låt det vila i ett par minuter innan servering.

Garnera med parmesan, ringla över olivolja och persilja, flingsalt och peppar.

Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *