Mörk chokladkaka med chokladganache

 
En mörk chokladkaka är allt jag behöver då och då. Svårt att motstå om ni frågar mig. Både intensiv i smaken och i färgen och som sedan toppas med olika söta och sura bär. Det är ett sätt att förlänga sommaren om ni frågar mig.
 
 
 
Just denna chokladkaka är mycket poppis hemma hos mig och försvinner ganska snabbt. Alltid lika god och saftig, ibland toppar jag med riven choklad, kokos, valnötter eller pistagenötter. Man tar det man gillar eller har hemma.
 
 
Recept
 
3 ägg
2 dl socker
120 g smör
1 dl mjölk
2 msk kakao
100 g 60-70% mörkchoklad
1/2 dl stark kaffe
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3.5 dl mjöl
300 g färska bär till garnering
 
Gör så här
 
Vispa ihop ägg och socker fluffigt i ca fem minuter. Smält smöret och häll i mjölken, smält chokladen i  vattenbad. Häll sedan allt i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna och sikta det till sist i äggblandningen. Blanda sedan till en klumpfri smet.
Häll smeten i en rund smord bakform på 24 cm i diameter. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen, ca 15-20 minuter. Under grädningen så har jag en ugnsform med kokt vatten i nedre delen av ugnen, men har ni en ugn med ånga så blir det samma effekt. Det blir en mycket saftig kaka.
Ta ut kakan och låt den svalna.
 
Chokladganache
 
3 dl grädde
200 g mörk choklad 
en klick smör
 
Koka grädden, häll i den hackade chokladen och lägg även i smöret. Låt det stå i ett par minuter så chokladen börjar smälta och blanda sedan ihop tills den får en fin konsistens. Låt det stå i kylen och svalna i ett par timmar.
Vispa sedan snabbt till en kräm. Bre ganagen över kakan och toppa med bär.
 
Njut av kakan med en kopp stark kaffe eller utan!
 
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *