Lammstek

Jag älskar lamm eller jag menar lammkött alltså! 😉
 
Då har jag tillagat Scans lamm som jag själv styckade under mitt studiebesök, nästan helt själv i alla fall. Ni minns väl mitt inlägg om studiebesöket?
Har man sån himla bra svenskt kött så vet man att det inte behövs så mycket mer därtill och att det kommer att bli så himla gott med bara lite örter för kryddning. Jag lagar mycket sällan något utan örter.
 
Lammstek kan man ju tillaga på många sätt, tex på grillen eller i ugnen. Detta sätt som jag har tillagat det på så är det svårt att misslyckas och man behöver inte gå och vaka hela tiden heller. Jag har stekt det i en stekpåse som finns att köpa i nästan varje livsmedelsbutik. Detta blir tätt och håller alla smaker och håller köttet saftigt. Det går också att tillaga kyckling och annat kött på samma sätt och det blir riktig bra resultat.
 
Man kan säga att det här är långkok och det tar ju tid att tillaga men värd all väntan, jag lovar. Till det kan man äta ugnsbakade grönsaker eller färsk potatis som alla gillar.
Till det ett mustigt italienskt vin och helst i min lila trädgård vid min damm. Livet kan inte bli mycket bättre än så, eller hur?
 
Recept
 
ca 2,5 kg lammstek
1 dl finnhackad dragon
2 klyftor finhackade vitlök
3 msk olivolja
1 msk salt
1,2 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
 
 
Gör så här:
 
Blanda alla ingredienserna till marinaden och gnugga in det i och på köttet som är rumstempererad. Lägg lammsteket i en stor stekpåse och sedan på en ugnsform. Stek i nedre delen av ugnen på 220 grader.
Köttet kan vara i ugnen i ca 2 timmar och då skall  har den fått fin stekyta. Ta ut och låt det vila en stund. Köttsaftet kan man ha på bordet och hälla över köttet och skippa vinsås när man ska äta. Men man kan även spara och använda en annan gång som buljong till en gryta.
 
Garnera med finnhackad dragon. – Smaklig måltid!
 
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

2 reaktioner på ”Lammstek”

  1. Hej! Är temperaturen 220 grader för varmluftsugn eller "vanlig" ugn? Tror du att det är någon skillnad på tid i tillagning om man har ben kvar eller benfri lammstek?

    1. Hej Ann, jag har varmluftsugn och kan min ugn utantill och hur den fungerar. Om jag skulle ha en lammstek utan ben så skulle jag tillaga annorlunda. Då skulle jag krydda och steka den runt omkring i en panna och sedan köra i låg temp i ugnen men utan någon stekpåse, då vill jag ha lite rösa inuti. Vill du ha en lammstek med ben också tillagat rosa inuti så kan du köra det utan stekpåse tills du får en inne temp på ca 60, 70 grader i 150 grader. Hur snabbt beror helt på hur stor köttbiten är. På det här sättet som jag har gjort så blir köttet så mör att det faller isär. Hoppas att du är nöjd med svaret. kram Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *