Spenatpiroger

 
Hej på er,
 
Jag älskar piroger, det är nog min grej känner jag. Med valfri fyllning funkar pirogerna till soppa, mellanmål eller äta som det är med en god grönsallad om man inte har tid eller orkar laga något annat. Jag använder fryst spenat som får stå och tina i kylskåpet. Funkar hur bra som helst. Viktigt att tänka på att man måste krama ur vattnet ordentligt.
 
De här pirogerna är mycket populära och jag har fått feedback av många som har provat receptet. Härligt!
De här gjorde även succé på buffén som jag fixade för invigningen av armeniska ambassaden i Riddarhuset.
Kommer ni ihåg det? Jag har skrivit om det på bloggen tidigare.
 
Pirogdeg 15 st.
 
10 dl mjöl
300 g smör
3 dl naturell yoghurt
 
Fyllning
 
3 dl tinad spenat
1 dl finhackad gul lök
3 msk matolja
zest av 1/2 citron 
salt, svartpeppar
 
 
Pensling: 1 ägg
 
Gör så här:
 
Häll upp mjölet i en skål och smula i smöret med fingertopparna. Tillsätt yoghurten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Börja stek löken i en panna, häll i det redan upptinade och avrunna spenaten och stek lite lätt. Salta, peppra och tillsätt citronskalet. Låt det svalna.
Kavla ut degen ganska tunt och skär ut runda bitar om ca 10 cm i diameter. Använd gärna en skål eller liknande för att göra det enkelt och få alla likadanna. Lägg en msk fyllning, vik ihop kanterna på pirogen och tryck till med en gaffel.
Lägg pirogerna på bakpappersklädda plåtar och pensla med uppvispad ägg.
Grädda i mitten av ugnen 10 -15 min tills de får färg.
 
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *