Grillad fiskbuffé Anna style

Exakt såhär ser det ut när jag grillar och dukar upp inför en middag. Just det här är en sommarkväll men jag grillar året runt. Älskar att grilla hel fisk. Det blir saftig och krispig just för att man behåller skinnet på.
Det blir mer inbjudande, gott och intressant om ni frågar mig.
 
Jag följer inte direkt något recept utan står vid grillen hela tiden och vänder samtidigt som jag penslar det med en av mina favorit smörblandningar, nämligen aprikossmör. Den hade jag tillagat med fisken som jag tävlade i Paris. Kommer ni ihåg det?
För mig handlar om att känna efter och även smaka av och just därför blir det svårt ibland att skriva recept.
En tumregel som min älskade farmor har lärt mig vad gäller att tillaga fisk är att den är färdigkokt eller stekt när ögat har ploppat ut. Det brukar stämma när jag tillagar. Vill man verkligen vara säker så kan man kolla genom att sticka en termometer i tjockaste delen av fisken då är den färdig vid 50 grader.
Jag kan även rekommendera att ni använder halster när ni grillar då håller fisken sin form även om ni vänder och går inte sönder.
Till fisken har jag kokt potatis med smör och dill från trädgården och underbara grillade mega champinjoner marinerade med lite vitlök och olivolja. Grillar även lite salladslök som får lite mildare smak.
Allt det här går att tillaga i ugnen också så sätt igång och prova!
 
Grillad fisk för 4-5
 
4 små hela röding ca 2 kg
1/2 tsk salt och grovmalen vitpeppar
1 citron

Aprikossmör

50g osaltat rumstempererat smör

2 små färska aprikoser (eller torkade)

Gör så här

Mixa smör och aprikoser ihop snabbt och häll den i en liten glasburk. Salta och peppra fisken och snitta tre små kryss på ena sidan. Börja grilla fisken i halster på grillen på medelvärme. Pensla aprikossmöret på fisken ett par gånger på bägge sidorna och grilla tills den har fått fin färg. Dela citronen och grilla även citronhalvorna vid sidan om tills de får färg och blir lite karameliserade. Fisken tar ca 10-15 minuter. Tillaga annars i nedre delen av ugnen i 170 grader och kolla med termometern.

 
Grillade mega champinjoner
 
500 g champinjoner
1/2 dl olivolja
1-2 klyftor vitlök
salt och peppar
 
Gör såhär
 
Rensa svampen och putsa bort ev. jord. Marinera svampen med finriven vitlök och olivoljan. Salta och peppra.
Grilla i medel värme i några minuter, vänd då och då så att det inte bränns.
Tillaga annars svampen i ugnen i 175 grader 15-20 minuter och vänd bara en gång.
Garnera med finhackad persilja.
 
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *