Långjästa surdegskanelbullar

 
 
 
Hej på er,
 
det här måste ni bara prova att baka, långjästa surdegskanelbullar utan jäst som har stått och jäst i 16 timmar. Tar lite mer tid men fasen så värt det är. Det är inte mitt recept utan surdegsbrödskungen Sebastien Boudets och funkar varenda gång. Se till bara att ha en riktig bubblig surdeg, resten är lätt som plätt.
 

Recept för 15 stora bullar
700 g vetemjöl
100 g råsocker
10 g salt
10 g grovmalen kardemumma
1 ägg
350 g mjölk
80 g aktiv bubblande surdeg
100 g rumstempererad smör
 
 
Fyllning med kanel
200 g rum rumstempererad smör
80 g strösocker
20 g kanel
 
Pärlsocker eller mandelspån till garnering
 
Smält hälften av smöret till fyllningen i en kastrull. Ta bort kastrullen från spisen och blanda ´ner socker och kanel. Blanda sedan ner resten av smöret och vispa till en fin konsistens. Täck med plastfolie och låt det stå framme i rumstempererat.
 
Dag 1, degen
Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma på ett bord och gör en urgröpning i mitten. Eller gör degen i en stor bunke, går lika bra.
Häll sedan mjölk (värm den om den är kall), ägg och surdeg i mjölblandningen och blanda allt till en slät deg.
Knåda degen en stund tills den släpper från bunken, eller bordet.
Låt den vila i 20 minuter under en handduk.
Ta det rumstempererade smöret och knåda in i degen. Mycket geggig historia men efter en stund så får man en mycket mjuk deg. Låt degen vila under en fuktig handduk i 2 timmar i rumstempererat.
Plasta in degen och låt det vila ytterligare i en timme i kylen.
 
Kavla ut degen till en 3-4 mm tjock fyrkant. Bred ut kanelkrämen och vik över en tredjedel av degen mot mitten och ta sedan resten av degen på motsatt sida och vik över även den så att man får en platta med tre lager. Skär ut cirka 2 cm breda remsor på längden. Tänj försiktig ut degremsorna på längden genom att dra i degändarna. Tvinna varje remsa två och ett halvt varv runt pek och långfingret och korsa sedan ändan över bullen och vik in och fäst den undertill.
Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och spreja bullarna med vatten. Låt bullarna jäsa i en avstängd ugn i 8- 12 timmar, tills de jäser till dubbel storlek. Ställ en liten form med kokhett vatten längst in ugnen så håller man ugnen fuktig och bullarna blir inte torra och jäser bättre.
 
Dag 2
Nu har bullarna jäst och är färdiga för bakning.Ta ut dem, sätt ugnen på 200 grader. Speja vatten på bullarna eller pensla med äggula, strö över pärlsocker eller mandelspån och grädda mitt i ugnen tills dem får fin färg. Det tar så 15 minuter.
 
Det är syndigt gott!
 
 
 
 
 
 
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *