Min armeniska dolma

 
Recept
 
500g nötfärs
1 stor finhackad gul lök
1 stor msk tomatpuré
1/2 dl ris
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 krm finmalen svartpeppar
1 dl finhackade örter som persilja, basilika, koriander och kyndel
 
Grönsaker
 
1 stor smal zucchini
20 st. vindruvsblad (finns att köpa på burk)
2 medelstora tomater
1 stor gul lök

Gör så här

Skölj riset, blanda alla ingredienserna till färsen och blanda ihop. Skär zucchinin i små koppar och gröp ur innehållet. Skär översta biten av tomaterna men inte hela vägen så att man kan ha det som ett lock. Gröp ur så mycket som det går utan att skada väggarna.

Tvätta vindruvsbladen snabbt med varm vatten. Koka löken hel i en liten kastrull snabbt i någon minut och snitta sedan med kniven rakt fram till mitten av löken. Då blir det lättare att ta isär.

Fyll tomaterna, zucchinin och löken med köttfärsen men fyll inte ända upp då riset sväller när det kokar och då blir det för mycket fyllning. Ta ett vinblad försiktigt och lägg ner den blanka sidan neråt. Lägg på en 1 msk färs i varje blad, vik ihop sidorna och rulla ihop som en liten korv kan man säga.

Varva lager efter lager med dolman i en cirkel i kastrullen och börja först med vindruvsdolman, sedan grönsakerna. Häll över vatten så att det nästan täcker allt, ringla över lite olivolja, lägg på en liten tallrik över dolman för att hålla allt på plats när det börjar koka.

Koka dolman på medelvärme i en halvtimme. Ta ut och prova en om riset är färdigkokt och tänk på att det skall ha lite tuggmotstånd när dolman är färdig. 

Servera dolman med vitlöks yoghurt och bröd!

Vitlöks yoghurt gör man så här

Blanda 1 dl grekisk yoghurt (Fontanas är gott) med 1 st finriven vitlöksklyfta och ringla över 1 msk olivolja.
Hoppas att ni provar mitt recept!
 
 

 

Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *