Hej på er!
Jag ska göra något roligt!
Jag har blivit inbjuden till en recepttävling av Kinna Jonsson som är Social Media Advicor och har företaget Fiducer Communication, är jurymedlem på matbloggspriset och har bloggen http://kinnasblogg.blogspot.com
Tävlingen heter ”Har du ett recept som passar Cono Surs viner 2014”
Tävlingen går ut på att komponera ihop ett nytt recept till en läcker huvudrätt som ska passa till ett av deras viner Bicicleta Gewürztraminer eller Organic Cabernet Sauvignon Carmenere.
Om mitt recept väljs ut får jag med en vän resa till Paris för att som svensk finalist delta i den Stora Finalen. Där möter jag finalisterna från Storbritannien, Finland och Irland. Vinnarens stora pris är en resa för två till Chile för att besöka Cono Sur Vineyards & Winery och upptäcka Cono Surs vackra hemland!
Vinnaren och en vän får sex nätter och sju dagar i vackra Chile och tre dagar långa vingårdsturen som Cono Sur arrangerar.
Det här låter ju så kul och såklart att jag ska vara med och bidra med ett recept!
Jag tänkte direkt på något grillat och så kom jag på det här. En färgexplosion på fat med en massa nyttigheter och en rejäl fisk och något annat som visar vem jag är – något som är ”Anna style”.
Jag älskar att grilla och köper alltid rejäla bitar kött och hel fisk. Tycker att det är rätt gott, snyggt och häftigt att lägga fram en stor grillad fisk istället för filéer. Sen är det ju faktiskt Chile vi talar om och Chile är en stor fiskenation också och inte bara gott vin!
Jag älskar att fixa egna marinader med mina kryddor från trädgården och även göra glaze när jag står vid grillen och penslar på köttet eller fisken. Det ger smak, saftighet till köttet eller fisken och rent njutning för den som grillar och för dem som ska äta såklart.
Det här maträtten är rätt intressant tycker jag! I en enda tugga så känner man smakerna av de krispiga grönsakerna, saftiga fisken med lite sötma från aprikossmöret, lite syrlighet från grillade citronhalvorna och lite nötig smak av rostade mandlarna. mmmm… vad gott!
Kanske överdrivet tänker ni men jag kan lugnt konstantera att det var mycket gott och att det verkligen passade ihop med vinet.
Jag vill givetvis vinna tävlingen då jag är en vinnarskalle men jag måste medge att jag har haft så kul när jag fixade maten och tog bilderna. Jag hoppas att andra medtävlare också har haft lika kul och må det bästa receptet vinna!!!
Här kommer recept för 4 personer
Ingredienser
1 röding ca 1.5 kg
500 g sparris
150 g sockerärter
6 st små färska aprikoser
2 små röd lökar
100 g sallad
1 citron
1/2 tsk salt och grovmalen vitpeppar
Aprikossmör
50 g rumstempererad osaltad smör
2 små aprikoser
Dressing till salladen
3 msk olivolja
1 msk balsamiko
en stor nypa chiliflinssalt
Till garnering
Olivolja
Salt och vitpeppar
1 msk rostade grovhackade mandel
Gör så här
Mixa smör och aprikoser ihop snabbt och häll den i en liten glasburk.
Blanda alla ingredienserna till dressingen i en skål. Skär löken i tunna skivor och lägg i en skål med kall vatten och låt det vila en liten stund så att då blir de milda och krispiga.
Skär sparrisen i två eller tre delar, börja ångkoka dem först och sedan sockerärterna i någon minut. De ska behålla sin krispighet.
Skär aprikoserna i tunna klyftor.
Ta bort löken från vattnet och blanda den med alla grönsakerna till salladen i en skål.
Salta och peppra fisken och snitta tre små kryss på ena sidan. Börja grilla fisken i halster på grillen på medel värme. Pensla aprikossmöret på fisken ett par gånger på bägge sidorna och grilla tills den har fått fin färg. Dela citronen och grilla även citronhalvorna vid sidan om tills de får färg och blir lite karameliserat. Fisken tar ca 10-15 minuter.
Häll dressingen över salladden och blanda försiktig.
Lägg upp salladen på en stor fat, lägg fisken över och en klick aprikos smör på fisken.
Ringla över olivolja, citronsaften och nötterna som grädde på moset!
Servera gärna lite kokt potatis och aprikossmöret vid sidan om.
Lycka till!!!
6 reaktioner på ”Helgrillad röding toppad med aprikossmör på krispig grönsakssallad”
Vilka läckra kombinationer med sött och salt! Låter festligt med aprikossmöret som jag gärna testar. Är det färska aprikoser i det också eller är det torkade?
Hej KinnaDet är färska och kommer från Frankrike, mycket goda!
Vill gärna ha feedback sedan ????
Det kommer! =)
Ser riktigt smaskigt ut! Hoppas du vinner! Kram Ann-Cha
Tack så mycket 🙂 Ann-Cha
kram Anna