Marängtårta med dulce de leche, pistagenötter och granatäppelkärnor

 

 

Den här marängtårtan har jag bakat idag. Jag ville göra småmaränger med granatäpplen men kom på att jag har redan ett sådant inlägg så då blev det denna underbara tårta som är ganska lätt att göra.
 
Den här tårtan har allt man kan drömma om i en tugga. Den knapriga marängbotten och söta dulce de lechen med vispade grädden möter pistagenötterna och små juvelerna i slutet. BOM! – en explosion i munnen!
Det är vanliga marängbottnar som jag bakat men jag har granatäppelsaft som jag har pressad och hällt i. Jag ville ha mer rosa färg i bottnarna men det blev inte riktigt så för att jag ville inte hälla mer saft då min maräng skulle bli för lös. Det blev lätt rosa i alla fall, vet inte om det syns på bilden men det ser man när man skär.
Det har tydligen blivit ganska populärt att använda granatäpplen i bakning och garnering.
 
Granatäpplen har en stor betydelse i det armeniska köket, konsten och historien. Det görs mycket goda viner i hemlandet Armenien av granatäpplen. Jag kommer att återkomma till detta senare i nya inlägg med mera fakta och vackra bilder. Det enda jag kan säga just nu är att jag har ätit det sedan barnsben och vi har haft det på bordet på alla högtider men mest under jul och nyår. Det är nyttig att äta de små juvelerna som är som små rubiner.
Man skär i klyftor först och sedan tar ut alla kärnorna en och en och äter. Man skall inte skada kärnorna på något sätt! Skulle en armenier se mig att banka på en granatäpple med sked så skulle de tycka att jag har blivit galen som misshandlar det.
Som sagt så återkommer jag senare med mera, men här kommer receptet.
 
Recept
5 äggvitor
3 dl socker
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk maizena
1 stor msk saft av granatäpplen
 
Till tårtbottnarna
3 msk dulce de leche (kondenserat, karameliserat mjölk)
2,5 dl grädde)
1/2 dl grovhackade pistagenötter (osaltade)
1/2 dl granatäppelkärnor
 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 120 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret långsamt och vispa hela tiden.
Häll i sedan vinägern och vispa en stund till. Häll i sedan saftat och maizenan och blanda försiktig.
Gör 3 st. 15 cm runda bottnar på på ett bakpapper och fördela marängsmeten i dem.
Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter. Låt marängerna kallna helt på ett galler efteråt.
 
Montering av tårtan
Lägg en tårtbotten på ett fat, bre försiktigt en msk dulce le leche och på det 2 msk grädde. Upprepa och på toppen avsluta med pistagenötter, granatäppelkärnor och pudra över lite florsocker.
 
 
Jag behöver nog inte säga er hur gott och onyttig det här kan vara, men ni förstår 😉
Skulle lätt kunna vara en nyårstårta som man bjuder på tycker jag.
 
 
 
Gott Nytt År! 
 
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

2 reaktioner på ”Marängtårta med dulce de leche, pistagenötter och granatäppelkärnor”

  1. Oj vad det ser gott ut. Måste prova vid första bästa tillfälle. Jag har sagt det förut och jag säger det igen JAG GILLAR DINA RECEPT. Jag säger stor kram med tår i ögat

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *