Vanilji inkokta äpplen

 
Nu är hösten här, det kan man lugn konstantera. Det är mycket kallare på morgonen och även på kvällarna. Jag har börjat elda här hemma och tända ljus och det ju så mysigt. 
Vädret är ändå rätt så skönt på dagen så jag njuter av det så mycket jag kan. Jag har haft lite dålig med tid men som jag skrivit tidigare så slutar jag inte vara i köket och laga mat för det. Det blir bara lite svart att jobba med bloggen och lägga upp bilder. Det krävs ju en hel del tid.
 
Jag håller mig till äppeltemat. Man kan göra så mycket med äpplen, idéerna tar aldrig slut.
 
Nu när hösten är här tar jag fram mina konservburkar och tänker mycket på inläggningar, konserver, marmelader och kompotter.
Man kan förvara sina konserver på ett lite kylig ställe eller i kylskapet och ha det till hands istället för att köpa färdigt.
Ska man förvara inför vintern får man hermetisera konserverna på gammaldags sätt.
Då ställer man burkarna i en kastrull och fyller i kallt vatten så att det precis täcker dem. Vattnet ska hettas långsamt upp till 80 grader och sedan hållas vid den temperatur i 20 minuter. Sedan lyfter man upp burkarna och låter dem kallna.
Alla slags marmelader och konserver är mycket uppskattat här hemma hos mig. Man kan ge bort dem som present också. 
 
Denna gång bjuder jag på vanilj inkokta äpplen. Ganska enkelt att fixa tycker jag. Inkokta äpplena kan ni förvara i en tät burk i kylskåpet och värma innan servering.
Jag älskar doften av vaniljen när den kokar och hur doften sprider sig i hela köket. Jag brukar koka päron på samma sätt och det blir så gott med glass, kvarg eller varför inte vitchokladmousse. Man kan välja själv för att det är en smakfråga.
Jag bjuder oftast på vanilj inkokta päron som efterrätt när jag har folk hemma. Det passar perfekt som efterrätt på en höstmiddag.
 
Recept
8 st. små fasta äpplen
7 dl vatten
3 dl rörsocker
Saften av en citron
2 st. vaniljstänger
 
Gör så här
Börja koka vatten, socker och citronsaft. Dela vaniljistängerna på längden och skrapa ur fröna i lagen. Lägg ner stängerna också och låt det koka vidare. Skala äpplena men låt skaftet vara kvar. Lägg äpplena i lagen och låt det småputtra tills äpplena blivit mjuka. Prova med en sticka. Kolla då och då för att det går ganska snabbt beroende på vilken sorts äpple man har valt. Det får inte koka sönder.
Ta bort kastrullen från plattan och lägg äpplena i en rengjord glassburk och häll över lagen med vaniljistängerna i.
Servera ljummet med vaniljglass, kvarg eller vitchokladmousse.
 
Åh såååå gott!
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *