Jag älskar att vara ute i skogen och plocka både svamp och blåbär. Nu är det gott om blåbär i skogen så passa på att gå ut och plocka lite om du har en skog i närheten. Jag brukar plocka ganska mycket eftersom jag både bakar och fryser in för att ta ut vid behov. Jag gör även rårörda blåbär som är gott till plättar eller glass.
Blåbärspaj är en av våra favoritpajer här hemma. Vem tackar nej till det? Särskilt dem små söta portions pajerna. Man kan ha vispad grädde, glass eller vaniljsås till pajerna. Recept på hemgjord vaniljsås finns i bloggen.
Blåbär är både nyttigt och gott.
Recept pajdeg för 5 små pajer
170 g kall osaltat smör i små bitar
2,5 dl mjöl
2 msk strösocker
2 msk kall vatten
en nypa salt
Blåbärsfyllning
500 g färska blåbär
2 msk florsocker
1 msk citronsaft
1 msk potatismjöl
Gör så här
Blanda med alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
Häll mjöl, socker och salt i matberedaren och kör ett varv. Häll i smörbitarna och kör snabbt tills det blir nästan som smul deg och häll sist i vattnet. Stäng av så fort degen börjar bli fast.
Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet ett par timmar. Jag brukar platta degen innan jag plastar in för att annars blir degen ganska hård och svårarbetad.
Sätt ugnen på 200 grader så att den blir varm.
Ta ut degen och dela den i fem små bollar, kavla ut dem till tunna runda cirklar och lägg dem på en plåt.
Lägg 2 msk av blåbärsfyllningen mitt i varje paj, vik in kanterna över fyllningen. Pensla med vatten eller äggula och grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter tills pajerna fått en fin gyllenbrun färg.
Servera ljummet med glass, vispad grädde eller vaniljsås.
Lycka till!
2 reaktioner på ”Små blåbärspajer”
Ser riktigt gott ut! Det är väldigt roligt att kunna följa dig på din matresa och se dig ha så kul och samtidigt utvecklas så mycket! Du är väldigt duktig! 🙂
Många kramar, Emma.