Vaniljsemifreddo med jordgubbar

I måndags var jag på en underbar utflykt med familjen och plockade jordgubbar. Det var bland det roligaste jag har gjort sista året. Jag var ivrigare än mina barn att få komma igång med plockandet och så fort vi kom fram skyndade jag mig ut från bilen före alla andra. Min man fick ta hand om barnen och praktikaliteterna medan jag skyndade mig att få en jordgubbsrad att plocka.

Det var helt underbara stora fina jordgubbar och det viktigaste var de var ekologiskt odlade. Vi var mycket snabba och effektiva och plockade hela 14 kilo på 45 minuter.

Så fort vi kom hem så var det roliga över och någon måste ju ta hand om jordgubbarna och den någon var ju förstås jag. Jag fryste in en hel del för senare användning för smoothies och glass och en del la jag i kylskåpet för de närmaste dagarna, En hel del skall syltas också.

Det kommer att bli en hel vecka med fina bakverk och efterätter med jordgubbar som ni förstår.

Så fort såg jag fältet med jordgubbarna så tänkte jag på sommarpajer, maränger och så glass såklart.

Det är det som jag har gjort denna gång, en underbar vanilj Semifreddo med en  massa jordgubbar som hade stått i kylen med lite socker på. Det blir en härlig sås och man kan ha det som täcke på panacotta eller äta med mascapone crème. 

 Recept till en liter

4 äggulor

4 äggvitor

5 dl grädde

1/2 dl socker

1 msk vaniljextrakt

1 krm salt

Jordgubbar

200 g jordgubbar

2 msk socker

 

Gör så här med jordgubbarna

Skär jordgubbarna i tunna skivor om de är för stora eller i mitten, sockra och låt det stå i en plastburk över natten. Jordgubbarna blir lagom söta dagen efter och man får massa god saft på botten av burken.

Gör så här med glassmeten

Vispa äggvitorna med saltet i en bunke till ett hårt skum och lägg åt sidan. Vispa äggulorna med sockret i en annan bunke tills den blir riktigt krämig.

Vispa grädden i en tredje bunke tills den blir krämig men inte för tjock. Häll sedan i vaniljextraktet, blanda ihop allt och rör om försiktig.

Häll glassmeten i en avlång form med bakpapper i botten. Börja med att lägga lite jordgubbar på botten av formen och sedan häller du över glassmeten.

Det går inte lägga i flera jordgubbar för då sjunker allt till botten, man får lägga på fler efter att smeten har stått i frysen en halvtimme. Då får man ta ut och sticka in fler jordgubbsskivor om man vill ha det. Tillsätt jordgubbsaften genom att ringla det över glassen.

Ställ formen i frysen i minst fyra timmar. Ta ut glassen en halvtimme innan serveringen så smälter den lätt och blir otrolig krämig.

Servera gärna med mera färska jordgubbar och rostade mandelspån.  

 

Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

2 reaktioner på ”Vaniljsemifreddo med jordgubbar”

  1. Herregud, så gott,jag som älskar glass! Jag kommer gärna och äter…….skoja bara! Duktiga du, vad allt ser gott ut. Gjorde faktiskt också en semifreddo till nyår, den blev kanongod! Kram på dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *