Aprikosmarmelad med mandel

Jag älskar aprikoser!

Det är en av de sakerna som sitter så djupt inom mig vad gäller minnen och smaker, smakerna från min barndom.

Jag har så många minnen av aprikoser från min farmors trädgård i det gamla hemlandet Armenien. Jag plockade dem direkt från träden och åt direkt. Den ena efter den andra.

Dessa solmogna aprikoser som var så himla söta och goda kommer jag aldrig att glömma. Farmor brukade tillaga så många saker med aprikoser. Bland annat torkade hon dem för vintern då de på nytt kunde användas i så många rätter. Tex lagade hon den mest otrolig goda söta grytan med torkade blandfrukter.

 
 Henens marmelad var ökända och just den här Mandel-Aprikosmarmeladen är min absoluta favorit.

Det är baserat på mycket smakrika och guldfärgade aprikoser med krispiga mandlar som både doftar och smakar ljuvligt.

Tänk att öppna en sådan burk mitt i vintern och bara njuta. Rena rama rikedomen, för mig i alla fall.

Hur som helst så gjorde jag just denna aprikosmarmelad men med aprikoser från Italien. Jag är ganska nöjd med resultatet men det går inte jämföra med våra aprikoser.

Den här marmeladen är gott till ostar och vin, jag lovar 😉

 

Recept

1 kg färska aprikoser

800g socker

2 dl skalade mandlar

1 dl vatten

 

Gör så här: 

Kärna ur aprikoserna och lägg dem i en rymlig kastrull med lock på. Häll på vattnet och börja koka upp ca 5 minuter och låt det sedan småkoka tills frukten har mjuknat och ser genomskinlig ut. Det tar ca 15 minuter. Ta bort locket och häll i sockret, rör om och låt det koka långsamt ca 15 minuter till.

Häll slutligen i mandlarna och ta från värmen. (Jag lägger mandlarna i vatten kvällen innan och tar bort skalen på morgonen). Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar och låt dem kallna. Förvara burkarna svalt och mörkt.

 
 
 
 
kram Anna 🙂
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

4 reaktioner på ”Aprikosmarmelad med mandel”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *