Risotto med trattkantareller

 
Det var en härlig dag för mig igår. Borta från skola och jobb, jag tog en promenad i skogen för att vara själv och bara njuta av ledigheten.

Jag älskar att vara i skogen. Det är rena rama terapin för mig och jag känner mig så fri där. Det finns ingen stress och oväsen förutom en massa fåglar som låter men det älskar jag. Jag gillar ju inte kyla men älskar däremot hösten.

Jag tycker om höstens fina färger i skogen. Det helt magisk med alla fina löv som ramlar från träden och den blöta mossan som man trampar på. Jag älskar den friska och fuktiga luften i skogen. Jag var inte i skogen enbart för promenad som ni förstår men hade ändå en korg med mig i hopp om att jag kanske skulle hitta svamp.

Jag har mina ställen som brukar vara fulla med kantareller men i år har det varit lite dåligt med svamp ändå.

Efter så många år så har jag lärt mig skogarna i Bålsta utantill och kallar de därför för ”mina skogar”, inte för att jag äger dem men ni fattar.

Min korg var fyll av höstkantareller och jag blev överlycklig, så klart. Helt otroligt att man kan plocka svamp i mitten av november, men det är bara tacka och ta emot. Medan jag plockade svamp så kom jag på att det skulle vara kul att ha med sig stormkök och laga lite mat här mitt i skogen.

Tänk er lite smörsteka nyskördare trattkantareller på en surdegsbrödskiva och äta det där i skogen. Det måste jag prova göra nästa gång.

 

 
Man kan göra så mycket med svamp. Jag brukar oftast göra varma mackor med antingen surdegsbröd, pastasrätter, omelett och såser till både fisk och kök. Jag torkar även svampen inför vintern, då uppskattas det mycket mer än nu. 

Denna gång gjorde jag risotto med trattkantareller och kan tala om för er att ni bara måste prova göra detta. Om ni inte har trattisar så kan ni såklart ta annan sort som t.ex. Portabello som har mycket smak, tycker jag.

Det finns så många varianter av risotto som man kan göra och oftast så har man alla ingredienser hemma. Huvudingredienserna i risotton består av Avorio ris, vitt vin och massor av parmesan ost.

Resten bestämmer man själv, om man ska ha räkor, fisk, kyckling, pancetta (italiensk rimmat och lufttorkat sidfläsk) eller korv. En god olivolja är ett måste för att ringla över risotton innan man serverar och så finnriven parmesan, färska kryddor, flingsalt och peppar som en sista touch på det hela.

Jag älskar risotto och brukar göra det när jag inte har så bråttom, då lyssnar jag på musik och med ett glas vitt vin i handen rör jag i min risotto.

Recept för 4 personer

1 stor gul lök, finnhackad

1 msk smör

3 dl avorioris

2 dl vitt vin

5 dl kyckling buljong

1 dl finnriven parmesanost

1 krm salt

1 msk smör

300 g trattkantareller

1 msk smör

Till garnering, flagor av parmesan, olivolja, finnhackad persilja, flingsalt och peppar.

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och låt löken svettas i medelvärme en stund. Tillsätt riset och rör om någon minut tills den får en glansig yta.

Häll i vinet och rör om igen. Häll i buljongen lite i taget och rör om. När riset sugit åt sig buljongen är det dags för lite mer buljong. Lägg på locket mellan omgångarna. Under tiden stek svampen med smör vid sidan om.

Det tar ca 25- 30 minuter så är risotton krämig men har ändå tuggmotstånd. Blanda in sist i smörstekta trattisarna. Då är det dags att krydda risotton med salt, parmesan och klick smör. Rör om försiktig.

Servera genast med flagor av parmesan, ringla över olivolja och persilja, flingsalt och peppar.

Lycka till och jag hoppas att eran blir lika god som min var 🙂

 

Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *