Nu har jag bakat riktiga franska baguetter från Sebastiens bok. Ganska lätt att göra degen men man måste ha tålamod och vänta ett dygn eller mer. Med den här metoden får man ett ljuvlig, friskt och smakfyllt bröd. Det här receptet är utmärkt just för att baka baguetter. Med samma deg kan man göra pissaladiere.
Det är en sorts pizza från Nice, enkel toppad med lök som confiteras i ankfett eller i olivolja. Innan serveringen lägger man på rucola och vinägrett.


Recept till 5 stora baguetter
1 kg vetemjöl + 600 g vetemjöl
1 g jäst
1000g vatten
45 grovt havssalt (oraffinerat salt)
Dag 1
Gör polishen (blandningen) genom att vispa 1 kg vetemjöl, jäst och vatten i en stor skål. Det ska vara lite som en pannkaksliknande konsistens. Täck skålen med en duk och låt den jäsa 12-16 timmar.
Dag 2
Efter 12-16 timmar har polishen jäst och fördubblats.
Häll upp 600 g mjöl på bakbordet. Gör en urgröpning och häll i saltet och polishen. Blanda och knåda degen.
Låt degen vila på bordet under en handduk i 30 minuter.
Dela degen i fem jämna bitar och forma dem till bollar. Låt de vila i några minuter.
Nu kan man forma dem till fina baguetter.
Mjöla en bakduk och lägg bagetterna på dem. (Kolla hur jag har gjort).
På det viset så får dem stöd och man behöver inte ha en baguettform.
Mjöla baguetterna och täck de med en annan handduk. Låt dem jäsa till dubble storlek. Min jäste i 6 timmar.
Sätt ugnen på 260g.
Snitta snabbt de mjölade baguetterna på längden och grädda dem i ugnen, 20-25 minuter.
Låt dem svalna på galler.