Annas baguetter

Bröd är det fösta man tänker när man ska börja duka bordet, så är det är i mitt hem iallafall.

Bröd och salt först av allt, vi äter bröd med allt. Jag har sett och lärt mig sedan barnsben.

Ingenting slår hembakat bröd. Man äter det även om man inte är hungrig, med feta ost, marmelad eller vitlökssmör. Vem gillar inte det? Och så doften av nybakat bröd direkt från ugnen, det är en sak som man inte kan köpa.

Surdegsbaguetter är absolut det godaste men vill man ha bröd snabbt så är det här något som funkar varenda gång jag bakar. Jag har lärt mig att man måste ge tid för att degen ska vila ordentlig. Minska gärna jästen i receptet så får du godare bröd. Jag använder ingen mixer utan knådar för hand. Har lärt mig att ingenting ersätter värmen av händer och då får man rätt konsistens på degen. Jag gillar mest durumvete. Man får en fin skorpa på brödet och det smakar godare, det gillar jag och min familj.

 

 

Recept för 10 bröd

1 liter vatten, 37 grader

1 liter vetemjöl

1 kg durumvete

1 tsk socker

1,5 msk salt

25 g jäst

 

Gör så här

Blanda vatten, salt, socker och jäst i en stor skål och blanda till det löses upp. Börja hälla i vetemjölen och arbeta ihop. Nu när degen är ganska lös, börja med att hälla i durumvete mjölet och knåda. Häll degen på bordet och knåda mer. Degen ska inte vara lös och inte för hård heller så känn efter och mjöla med durumveten till du får en smidig deg. Knåda till en stor boll och låt det jäsa, antingen på bordet under en handduk eller i skålen. Jäs till dubbel storlek. Ta och forma ca 25 cm långa baruetter. Sätt på ugnen på 275 grader under tiden så att den blir ordentligt varm. Lägg baguetterna på en mjölad bakplåt och jäs en halv timme till. Mjöla med durumvete, snitta och lägg plåten mitt i ugnen. Sänk värmen till 250 grader. Grädda tills de får fin färg. Det tar ca 20-25 minuter. Ta ut brödet och låt det vila på galler.

Man känner sin ugn bäst, jag brukar ha ett fat med vatten i underst i ugnen som håller ugnen fuktig, då får brödet en fin krispig yta.

Gott att riva lite vitlök i rumstempererat smör och strö på flingsalt.

Bre på det varma brödet, mums, eller så kan man ta och gnugga en vitlöksklyfta på brödet.

Gud så gott!

 

Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *